Putyin: A rendszer minőségét nem a pártok száma határozza meg

A jelenlegi összetételű orosz Állami Duma munkájának történelmi eredménye a Krím félsziget és Szevasztopol integrálása (az Ukrajnától való elcsatolás törvényerőre emelése) volt – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök Moszkvában, az alsóház ciklusának utolsó plenáris ülésén.
Három hónappal az őszi képviselőházi választások előtt az elnök méltatta a hatodik összetételű duma hozzájárulását az orosz politikai rendszer fejlődéséhez, és megköszönte a képviselők munkáját. Rámutatott, hogy az országban jelenleg tízszer több politikai párt működik, mint öt éve, hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai rendszer minőségét nem a pártok száma határozza meg, hanem az, hogy azok mekkora hatással vannak az embereket foglalkoztató problémák megoldására.

Putyin úgy értékelte, hogy senkinek sem sikerült megbontani a képviselők és az orosz társadalom külpolitikai kihívásokkal szembeni egységét. Szavai szerint az elmúlt ciklusban „sikerült megteremteni a hatékony jogalapot a korrupció ellen”. Kitért rá, hogy megszigorították a tisztségviselők összes kategóriájával szembeni követelményeket, beleértve azt, hogy megtiltották számukra a külföldi bankszámlák és részvények birtoklását.

Az elnök méltatta a képviselők által a stratégiai tervezés, az ipar- és fejlesztési politika, valamint a törvényhozási ellenőrzés és a természetvédelem területén elfogadott törvényeket. Mint mondta, a stabilitás és a bizalom Oroszország fejlődésének kulcstényezője. Hangsúlyozta, hogy szükség van az alsóház munkájának folytonosságára.

Kifejezte meggyőződését, hogy az új összetételű Állami Duma képviseleti szerepe erősödni fog, mint ahogy a régiókkal fenntartott kapcsolata is. Hangsúlyozta, hogy erősíteni kell a lakosság szociális jogainak jogi szavatolását.

Putyin szót emelt az őszi választások nyílt és tisztességes lebonyolítása érdekében. Megfogalmazása szerint a politikai megmérettetésnek az eszmék harca, nem pedig a lejáratás szellemében kell megtörténnie. Mint mondta, a pártoknak ki kell érdemelniük az oroszok bizalmát.

Oroszországban szeptember 18-án választják meg az Állami Duma 450 új képviselőjét. A mandátumok felének sorsa egyéni körzetben dől el, a képviselők másik felét pedig pártlistáról választják majd meg. Ugyanekkor választják meg több régió vezetőjét és képviseleti szervét is.

Vlagyimir Putyin június 17-én írta alá a választások kiírásáról szóló rendeletet, s ezzel kezdetét vette a kampány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.