Putyin a nácizmus terjedésétől tart

Belgrádban megemlékezést tartanak a náci megszállás alóli, a Vörös Hadsereg és jugoszláv partizánok általi felszabadulás 70. évfordulója alkalmából. A katonai parádén részt vesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is, hogy kifejezze: Oroszország és szövetségesei ma is bástyaként védenék Európát a megnövekedett neonáci nyomástól.
A város felszabadításának évfordulója négy nap múlva lesz, de az eseményt szándékosan előrehozták, hogy a program beleférjen az orosz elnök sűrű beosztásába. A hidegháborús stílusú parádén tankok, gyalogos hadoszlopok és repülők is felvonulnak – számol be a The Guardian.

Putyin látogatása a szerb kormánynak jó lehetőség arra, hogy ellensúlyozza a jobboldalról jövő kritikákat. Szerbiának nagy szüksége van az Oroszországból származó energiahordozókra a tél közeledtével, mindeközben az ország próbál a nyugatra is támaszkodni, az esetleges EU-csatlakozás reményében. A jobboldali csoportok már kidíszítették Belgrád központját az orosz elnököt köszöntő szlogenekkel. Vlagyimir Putyin látogatása miatt biztonsági intézkedéseket is elrendeltek a szerb fővárosban.

A szerb Politika interjúja szerint az orosz elnök várhatóan beszélni fog az eseményen az orosz-ukrán konfliktusról és a náci eszmék újjáéledéséről. Az orosz elnök a lapnak elmondta, sajnos a náci vírus ellen hozott nürnbergi perek elveszítették hatékonyságukat Európa néhány országában. Putyin példaként említette Lettországot és a balti államokat, ahol szerinte nyíltan megfigyelhető a neonácizmus. Az orosz elnök hozzátette, közös cél, hogy megakadályozzák az szélsőséges eszme dicsőítését, és harcoljanak a rasszista, xenofób, agresszív nacionalizmus és a sovinizmus ellen.

A szerb miniszterelnök, Alekszandar Vucsics elmondta, hogy Putyin szívélyes fogadtatása nem mond ellent a kormány törekvéseinek és az EU-csatlakozásnak. A szerb vezető reméli, hogy a látogatással elmélyülhetnek a két ország közti gazdasági kapcsolatok.

Putyin várhatóan nyomást fog gyakorolni a szerb kormányra, hogy az kezdje meg a Déli áramlat kiépítésével kapcsolatos munkálatokat, mellyel Oroszország gázt szállítana a dél-európai országokba. Az orosz Gazprom többségi tulajdonos az egyik szerb energetikai vállalatban, de az EU azt szeretné, ha a vezeték nemcsak az orosz gázipari vállalat számára lenne elérhető, hanem más európai cégek számára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.