Putyin a lengyelekkel egyezkedett Ukrajna felosztásáról

Az orosz elnök 2008-ban ajánlotta fel Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnöknek, hogy országaik osszák fel egymás közt Ukrajnát. Ezt Radoslaw Sikorski, a lengyel parlament elnöke mondta, egy amerikai portálnak adott interjújában.
A szeptemberig külügyminiszteri posztot betöltő politikus a Politicónak azt nyilatkozta, hogy Putyin akkor állt elő Ukrajna feldarabolásának ötletével, mikor Donald Tusk az Európai Tanács leendő elnöke, 2008-ban Lengyelország miniszterelnökeként Moszkvába látogatott.

A lengyel parlament elnöke szerint az orosz elnök azt mondta, hogy Ukrajna egy mesterségesen létrehozott ország, melynek területén fekszik például a lengyel Lwów (ukrán nevén Lviv) város. Ezért a két félnek egymás között kellene felosztani a területet.

Sikorski elmondta, a lengyel elnök nem válaszolt Putyin ötletére, mert tudta, hogy a beszélgetésüket rögzítik. A parlament jelenlegi elnöke hozzátette, Lengyelországnak soha nem állt érdekében Ukrajna felosztása.

A cikk megjelenése után Sikorski a Twitteren jelezte, hogy a Politico által készített interjú nem lett engedélyezve, a volt külügyér szerint az általa elmondottakat "felnagyították". A politikus kijelentette, semmilyen részt nem vállaltak Ukrajna annektálásában.

Az MTI arról számol be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szélesebb fórumon, a 2008-as bukaresti NATO-Oroszország csúcson is megfogalmazta Ukrajnának címzett nyílt fenyegetését. Ezt erősítette meg hétfőn éjjel Bogdan Klich akkori lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Több bal- és jobboldali lengyel ellenzéki politikus és újságíró is azt a kérdést tette fel, hogy 2008-ban Sikorski és Donald Tusk vajon miért nem értesítettek senkit a Putyin által állítólag megfogalmazott tervről.

Klich ennek kapcsán elmondta a TVN24 lengyel televíziónak, hogy a bukaresti csúcson Putyin egy széles körű fórumon is kifejtette, hogy Ukrajna szerinte mesterséges állam, ami a lengyel politikus szerint egyértelmű fenyegetés volt. Ezért Sikorskival együtt állítólag úgy döntöttek, megfelelő csatornákon keresztül értesítik az ukránokat. Ezt azonnal meg is tették.

Tomasz Siemoniak jelenlegi nemzetvédelmi miniszter a köztelevízióban úgy nyilatkozott, hogy Sikorskinak megalapozott álláspontot kellene megfogalmaznia a közzétett interjúval kapcsolatban, s erre kedden kora délután lesz alkalom egy rendkívüli sajtóértekezleten. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.