Putyin: A NATO harcol Ukrajnában

"Gyakran mondogatjuk, hogy ukrán hadsereg, ukrán hadsereg. De ki harcol ott?" Putyin kérdez, Putyin válaszol.

"Lényegében ez már nem egy (ukrán) hadsereg, ez egy idegenlégió, ebben az esetben a NATO idegenlégiója. Teljesen más geopolitikai céljai vannak, azzal összefüggésben, hogy feltartóztassák Oroszországot, és ez abszolút nem egyezik az ukrán nép nemzeti érdekeivel" – mondta a Gornij bányászati egyetem diákjainak Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Oroszok lőtték Mariupolt?

Orosz egység hajtotta végre a szombati tüzérségi támadást – állította egy őrizetbe vett volt rendőr. 

"Gyakran mondogatjuk, hogy ukrán hadsereg, ukrán hadsereg. De ki harcol ott? Részben tényleg a fegyveres erők egységei, de jelentős mértékben úgynevezett nacionalista önkéntes zászlóaljak" - jelentette ki az orosz elnök a Híradó.hu tudósítása szerint. Putyin azt állította sajnálkozva, hogy "az ukrán hatóságok lemondtak a békés rendezés lehetőségéről, és nem akarják politikai eszközökkel megoldani a válságot". A tűzszüneteket "kizárólag" csak erőik átcsoportosítására használják – mondta.

"Igazi tragédia, hogy már több ezren meghaltak. Ezek a tragikus események polgárháborút jelentenek" – mondta.

Putyin kijelentéseivel párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy moszkvai sajtótájékoztatón azt állította, hogy a mariupoli tragédiát manipulálják, hogy "oroszellenes hisztériát szítsanak" a Nyugaton. A harcokért Kijev a felelős, a felkelők csak válaszoltak a kormányerők támadására – mondta.

Riadót fújtak Ukrajnában

Hétfőn bevezették a rendkívüli állapotot Donyeck és Luhanszk megyében. Részleteket itt olvashatnak.

„Naivitás lenne azt várni, hogy belenyugszanak a lövetésükbe. Azért léptek akcióba, hogy felszámolják a lakott területeket ágyúzó ukrán katonai állásokat" – jelentette ki.

Putyinnak a NATO-t vádló kijelentései annak fényében különösen figyelemre méltóak, hogy nem a NATO hozta a frászt atomhordozóival Oroszországra, hanem éppen fordítva: csak tavaly 40 katonai incidenst regisztráltak, egyszer méterekre közelített meg egy orosz vadász egy NATO-gépet, az egyik erőfitogtatásuk során pedig majdnem földre vittek egy dán utasszállítót, kétszáz emberrel a fedélzetén. Minderről bővebben vasárnapi összeállításunkban olvashatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.