Letarolta Vanuatut a ciklon

Romokban hever az Ausztráliától északkeletre fekvő Vanuatu szigetcsoport, miután a Pam névre keresztelt ciklon péntek éjjel lecsapott. Bár hivatalos adatokat még nem közöltek, legkevesebb negyvennégy ember vesztette életét.

"Teljes pusztításra ébredtünk - a házak megsemmisültek, a fákat kicsavarta a szél, az utcákat törmelékek borítják" - jelentette a helyzetet szombaton reggel Tom Skrirrow, a Save the Children nemzetközi szervezet munkatársa Vanatu fővárosból, Port Vilából.

Alice Clements, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) helyi munkatársa Port Vilában vészelte át Pam érkezését, melyet "15-30 perces abszolút terrorként" jellemzett. "A harmadik emeleti hotelszobámból láttam, ahogy tolóajtókat sodor a szél - félelmetes volt" - mondta.

Letarolta a szigetet a vihar
Letarolta a szigetet a vihar
Reuters

"Még mindig nagyon veszélyes odakint.  A legtöbben még mindig bent kuporognak" - idézi a BBC Chloe Morrisont, katasztrófavédelmi szakembert, aki megjegyezte, hogy hatalmas pusztítást végzett a vihar, ugyanakkor Post Vila nem a legsebezhetőbb hely a szigetcsoporton belül. "El sem tudom képzelni, mi lehet a helyzet a védtelenebb területeken" - mondta.

A távolabbi, legerősebben sújtott szigetekkel meg is szakadt az összeköttetés, egyelőre nem tudni, hogy ott, ahol főleg gyengébb anyagokból - szalmából - készült, összetákolt házikókban éltek az emberek, mi történhetett  - írja a CNN.

A Pam névre keresztelt, ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon sebessége óránként 200 kilométer fölött volt, de egyes széllökések elérték a 340 kilométert is. Ez lehet a csendes-óceáni térség történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája.

Hogy pontosan hány áldozatot követelt a vihar  a 267 ezres lakosságú Vanuatuban, egyelőre nem lehet tudni. Meg nem erősített információk szerint az északkeleti Penama körzetben 44 ember halt meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.