Pusztítják Timbuktu műemlékeit

Allah nem szereti a mauzóleumokat, ezért valamennyit leromboljuk – jelentette ki Abu Dardar, aki a világörökség részét képező várost kézben tartó szélsőséges iszlám szervezet, az Ansar Dine vezetője.

Szemtanúk beszámolója szerint a „tiszta iszlámot” hirdető csoport tartja a szavát: vasárnap a radikális iszlamisták a „333 szent városának” nevezett Timbuktuban az ott nyugvó muzulmán szentek síremlékeinek utolsó megmaradt építményeit robbantották fel, ami után csákánnyal estek neki a még álló romoknak. Szombat óta négy mauzóleumot romboltak le.

Az iszlamisták arra hivatkozva pusztítják a történelmi kegyhelyeket, hogy egyedül Allahot illeti meg a tisztelet, és a muzulmán szentek előtti főhajtás valójában bálványimádás. A területet elfoglaló iszlamisták már bevezették a saría alapú törvénykezést, nemrég például két tolvajnak levágták a kezét, további csonkításokat is kilátásba helyezve.

A műemlékeket három nappal azután rombolták le, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács határozott nemzetközi fegyveres erő felállításáról. Az Ansar Dine és ellenfele, a tuareg szeparatistákat tömörítő MNLA egy nappal később jelezte, elkötelezett a párbeszéd és a béke mellett. Malit márciusban puccs taszította káoszba: a hadsereg ezzel tiltakozott ugyanis az ellen, hogy nem kap elég kormányzati támogatást Bamakótól a tuaregek elleni fellépéshez. Mali északi része nem sokkal később a tuaregek hatalmába került, csakhogy feltűntek az iszlamisták, amelyek viszont a tuaregeket szorították ki fokozatosan a területről. Az ENSZ BT felhatalmazása után a kéksisakosok feladata Észak-Mali fokozatos visszafoglalása, az ott működő radikális iszlamista csoportok – az Ansar Dine mellett például a csonkításokról ismert Egységért és Dzsihadért Mozgalom – elleni harc lesz.

Timbuktu áprilisban lett a szélsőséges iszlamistáké, és az Ansar Dine azonnal vak pusztításba is kezdett. A város jelentősége felbecsülhetetlen a kereskedelem és az iszlám írásos emlékeinek szempontjából. A város a 13. és a 17. század között a vallási oktatás egyik központja volt, könyvtáraiban hétszázezer kéziratot és kódexet őriznek minden témában az uralkodók közötti levélváltásoktól az irodalmi műveken át a tudományos és a vallási művekig. Három mecsetje, illetve a 16 temetője és mauzóleuma miatt Timbuktu 1988 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján. Az UNESCO már korábban tiltakozott a város történelmi emlékeinek programszerű pusztítása miatt.

UNESCO-tábla Timbuktuban. Hiába a tiltakozás, a kegyhelyeknek csákánnyal is nekiesnek a szélsőségesek
People walk past signs marking heritage sites in the Malian city of Timbuktu May 15, 2012. Al Qaeda-linked Mali Islamists armed with Kalashnikovs and pick-axes began destroying prized mausoleums of saints in the UNESCO-listed northern city of Timbuktu on June 30, 2012 in front of shocked locals, witnesses said. The Islamist Ansar Dine group backs strict sharia, Islamic law, and considers the shrines of the local Sufi version of Islam idolatrous. Sufi shrines have also been attacked by hardline Salafists in Egypt and Libya in the past year. Picture taken May 15, 2012. REUTERS/Adama Diarra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.