Pusztít a tűz, ezrek menekülnek a Kanári-szigeteken

Hétfőre virradóra ezer embert kellett evakuálni. A lángok martaléka lett egy természetvédelmi területek is.

Megfeszített erővel küzdenek a tűzoltók a Kanári-szigetek egyikén, La Gomerán pusztító erdőtűz ellen, amely miatt hétfőre virradóra 910 embert kellett komppal átszállítani Valle Gran Reyből a sziget másik részére, San Sebastian városba. Spanyol sajtóinformációk szerint Valle Gran Reyt eddig háromezer ember hagyta el a tűz elől menekülve, miután ötezer embert pénteken evakuáltak már.

Lánglovag harca Torremanzanasnál. Spanyolországban minden ég
A firefighter tries to control a wildfire outside the village of Torremanzanas, near the Spanish town of Alicante, eastern Spain, August 12, 2012. One person was killed and three suffered injuries while trying to put out the fire, according to local media reports. More than 4,000 people have been evacuated from their homes in Spain's Canary Islands because of forest fires that are difficult to control due to a heatwave and strong winds, authorities said on Sunday. REUTERS/Stringer (SPAIN - Tags: ENVIRONMENT DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY)

Bár az oltásban La Gomerán helikopterek és repülőgépek is részt vesznek, a taplószáraz növényzetben gyorsan terjednek a lángok, és a tűz  átcsapott az autóutakra is. De nem kerülte el a katasztrófa a természetvédelmi területeket sem: a Garajonayán 7500 négyzetkilométeren ég az erdő, hatósági bejelentések szerint a kár felbecsülhetetlen. Sérültekről vagy halottakról egyelőre nem tudni, azt pedig, hogy a lakóházakban és a tűz mekkora pusztítást végzett, még nem kezdték el  felmérni. A Garajonaya regenerálódásához szakértők szerint minimum három évtizedre van szükség.

Spanyolországban hetven éve nem volt ilyen enyhe a tél. Ezt nyárra aszály és vele pusztító erdőtüzek követték. A keleti parton, az Alicantéhoz közeli Torremanzanasnál két tűzoltó meghalt hárman pedig megsérültek munka közben, többé-kevésbé annak ellenére, hogy az oltást nyolc helikopter és hat repülőgép is segítette. Az északnyugati Ourensénél már megfékezték a tüzet, de több kis települést evakuálni kellett. Összesen tizenkétezer négyzetkilométernyi terület lett a lángok martaléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.