Püspökből apa és elnök

Nyilatkozatban kért bocsánatot paraguayi püspöki kar az egyház képviselőinek bűneiért, miután Fernando Lugo államfőről kiderült, még katolikus püspökként ejtette teherbe egyik hívét. Az elnök vállalta az apaságot és leszögezte, mandátuma lejárta után szívesen visszatérne az anyaszentegyház kebelére.

A paraguayi püspöki kar nyilatkozatban kért szerdán bocsánatot az egyház képviselőinek bűneiért. A püspökök egyúttal nyilvánosan felszólították az egyház valamennyi szolgáját, hogy viselkedésükben igazodjanak fogadalmaikhoz.

A nyilatkozat időzítése aligha véletlen: Fernando Lugo, a dél-amerikai ország elnöke hétfőn nyilvánosan vállalta az apaságot egy kétéves kisfiú esetében, akit kedden már Guillermo Armindo Lugo néven anyakönyveztek Asunciónban. Dél-Amerikában ez nem rendkívüli eset: két perui elnök, Alejandro Toledo és Alan Garcia is házasságon kívüli apaságot vállalt fel.

Fernando Lugo esete azonban kissé eltér az elődeiétől. Guillermo Armindo 2007. május 4-én született, eszerint édesanyja, a most 26 éves Viviana Rosalith 2006 őszén esett teherbe, amikor Fernando Lugo még San Pedro tartomány püspöke volt. 2006 decemberében kérte a Vatikánt, hogy mentsék fel az egyházi szolgálat alól, mert indulni akar a paraguayi elnökválasztáson. A Szentszék ekkor „felfüggesztette”, majd a pápa csak 2008 júliusában, az elnöki beiktatást megelőzően mentette fel egyházi esküje alól.

Viviana nem titkolja, hogy a szegények püspökeként emlegetett Lugo beszédei hódították meg szívét, így állítólag kapcsolatuk 16 éves kora óta tart. A keresetet egy ügyvéd segítségével írta meg, Lugo viszont még a bírósági tárgyalás előtt vállalta az apaságot.

Az elnöki hivatal bejelentette, hogy Lugo elnöki fizetésének felét ajánlotta fel fiúgyermeke eltartására. A volt püspök beiktatásakor, 2008 augusztusában elnöki fizetését, 15 millio guaranit (3 ezer dollárt), egy alapítványnak ajánlotta fel, mostantól ennek felét a kis Guillermo kapja. Egy tévéinterjúban Lugo azt is bejelentette, hogy mandátuma lejárt, 2013. augusztus 16. után szívesen visszatérne az anyíaszentegyház kebelére valamilyen tisztségben. „Szerencsére a katolikus egyház nagyon toleráns, és sok olyan hely van, ahol dolgozhatnák távozásom után” – bizakodott a jelenlegi államfő.

A paraguayai Ultima Hora kolumnistája, Alfredo Boccia szerint a közvéleményt ugyan megosztja az ügy, de a többség úgy véli, hogy Lugo „okosan elébe ment a kínos hírnek, hogy elcsitítsa a botrányt”. Így legtöbben „magánügynek” tekintik a történteket.

Fernando Lugo elébe ment a bírálatoknak
Fernando Lugo elébe ment a bírálatoknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.