Puskás Öcsi, lőj be minket az ENSZ BT-be!

Puskás Ferencet, a Rubik-kockát és más „hungarikumot” is bevetnek abban a kampányban, amelyet Magyarország folytat, hogy a 2012-2013-as időszakban bekerüljön az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagjai közé.

 - A magyar külpolitikát ki akarjuk vezetni az Európai Uniós beszorultságból. Az ENSZ BT nem állandó tagjaiként részesei lehetünk a világ sorsát befolyásoló, nemzetközi jogi érvénnyel felruházott döntéseknek – mondta csütörtökön újságírók előtt Hóvári János helyettes államtitkár és Kőrösi Csaba nagykövet, a New York-i magyar ENSZ-misszió vezetője.

A huszonhat tagú kelet-európai ország-csoportból Magyarország mellett Szlovénia és Azerbajdzsán szállt ringbe. A szlovénok jóval az indulást eldöntő 2007-es magyar döntés előtt indították kampányukat. Ljubljana nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az egykori Jugoszlávia az el nem kötelezett országok egyik kulcsfigurája volt.

Az ENSZ Közgyűlés most októberben szavaz titkosan az új nem állandó tagokról. Méghozzá úgy, hogy a 193 tagállam legalább kétharmadának támogatását elnyerni. A magyar külügyi vezetők nem kívántak találgatásokba bocsátkozni, hogy a magyar kampányban szerepet kapó néhai legendás futballista jelképesen belő-e minket a világszervezet legfelsőbb döntéshozó testületébe. Mint hangoztatták, bár éles verseny folyik, s szokatlan, hogy két szomszédos EU-tagállam rivalizál egymással, Magyarország nem folytat negatív kampányt.

Kőrösi Csaba szerint az októberi szavazás kimenetelétől függetlenül Magyarország nyer a pályázattal. Egyrészt sikerül távoli régiókban, így a szub-szaharai, a karibi térségben és a csendes-óceáni térségben kiszélesíteni Magyarország nemzetközi kapcsolatrendszerét. - Amikor egy távoli kontinens országának képviselőjével leülök tárgyalni, öt perc alatt kell tisztázni, hogy mi köt össze minket, hol vannak a közös érdekek és együttműködési lehetőségek. A hatékony és a lényegre összpontosító öt perchez elengedhetetlen a hazai intézményi kultúra fejlesztése – hangoztatta Kőrösi.

A külügyi vezetők taktikai okokból nem kívánták elárulni, hogy Magyarország pontosan milyen fejlesztési együttműködési programokkal igyekszik megnyerni a fejlődő országok támogatását. Magyarország jó hírében döntő szerepet játszik, hogy az 1960-1996 között több mint húszezer afrikai, ázsiai és karibi diák tanult ösztöndíjasként a hazai felsőoktatási intézményekben. Etiópiában például az állatorvosok jelentős része magyar egyetemen végzett. Az oktatási együttműködés mellett élénk érdeklődés mutatkozik az egészségügyi szűrőrendszerek, a vízgazdálkodás, az élelmiszerbiztonság terén megvalósítható kooperáció iránt.

A magyar-szlovén-azeri hármas verseny nem számít ritkaságnak a komoly presztízst jelentő ENSZT BT nem állandó tagságáért folytatott küzdelmek során. Tavaly például Kanada, Portugália és Németország versengett egymással, s sokak meglepetésére a legesélytelenebbnek tartott portugálok kapták a legtöbb szavazatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.