Pucér nők és Topolánek - Botrány Prágában

Egyre nagyobb belpolitikai hullámokat kavarnak azok a fotók, amelyek az elmúlt héten először az Aha cseh bulvárlap közölt, két nappal később pedig több cseh véleményformáló napilapban is megjelentek.

Valamennyi felvételen Mirek Topolánek exkormányfő látható a toscánai Monte Argentarióban: a bulvárlapban élettársa, Lucie Talamonová parlamenti képviselőnő és több pucér nő társaságában egy luxusjachton a Tirrén-tengeren, az utóbbi újságokban pedig a politikus gazdasági miniszterekkel, állami energetikai cégek vezérigazgatóival és ismert cseh lobbistákkal szórakozik.

Még hangosabb lett a felzúdulás, amikor kiderült, hogy a leleplezőnek szánt fotókat Karel Randák nyugalmazott tábornok, a cseh felderítők volt parancsnoka árulta és adta el a lapoknak. Akit mellesleg tavaly éppen Mirek Topolánek mentett fel a beosztásából, még miniszterelnökként. A cseh köztévében (CT) múlt szombat este nyilatkozó férfi hangsúlyozta, hogy nem valamiféle bossszúról van szó, hanem egyszerűen felháborodott fel azon, hogy miközben a gyalogpolgárok millióit sújtják a pénzügyi válság következményei, „a politikusok és a gazdasági vezetők sokezer euróért dőzsölnek méregdrága külföldi tengerparti fürdőhelyeken. Bejelentette azt is, hogy közhasznú társaságot alapít, amelynek célja a Mirek Topolánekhez hasonló erkölcstelen politikusok leleplezése lesz.

A véleményformáló cseh lapok főleg ok-okozati összefüggéseket keresnek a társaság összetétele alapján. A Mladá fronta Dnes legnagyobb példányszámú cseh napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy olyan cseh energetikai cégek vezetői és lobbistái láthatók a fotókon, amelyek még Mirek Topolánek márciusban menesztett kabinetjének javaslata alapján hetven milliárd koronát (hétszáz milliárd forint) kaptak termelőeszközeik környeztkímélő korszerűsítésére. Nem kizárt, hogy most egyfajta jutalomüdüléssel hálálták meg az exkormányfőnek ezt a csomagot - olvasható az újságban.

Mirek Topolánek hazatérte után felháborodva utasította vissza ezeket a feltételezéseket. - A szálak minden bizonnyal a cseh szocdemekhez vezetnek, mert csak Jirí Paroubek és holdudvara képes ilyen, a kommunista titkosrendőrség piszkos módszereire emlékeztető eszközöket bevetni, amellyel a magánélethez való alapvető alkotmányos jogomat sértik és húsz évvel a rendszerváltás után ezzel a spiclizéssel a demokratikus állam alapjait ássák alá - nyilatkozta a rendkívüli sajtótájékoztatóján. Majd dokumentumokat mutatot be arról, hogy saját és élettársának üdülését - a tengeri hajókázásokat is - saját zsebből fizette. Végül azt bizonygatta, hogy néhány barátjával együtt üdült, néhány ismerősével pedig véletlenül a kikötőben találkozott.

Jiri Paroubek alig néhány órával felháborodva utasította vissza „a paranoiás Topolánek" újabb kirohanását, s felszólította legfőbb politikai vetélytársát, hogy ne dajkamesékkel, hanem tényekkel igazolja, hogy valóban nincs érdekösszefonódás közte és több gazdasági csúcsvezető között. Mire az exkományfő azt üzente neki, hogy magánprogramokról nem tartozik neki beszámolóval. A kérdőjelek tehát továbbra is megmaradtak - állapította meg a Lidové noviny prágai értelmiségi napilap.

Miközben a politikusok riposztoznak, a politológusok azon vitatkoznak, hogy „cui bono" vagyis kinek használhat ez a botrány. Csaknem mindannyian Jirí Paroubeket és Václav Klaus államfőre tippelnek, mert egyikük sem szeretné, ha Mirek Topolánek ismét miniszterelnök lenne.

A cseh kisember ezalatt a rá jellemző iróniával és felülnézetből állapítja meg, hogy lám, idén még uborkaszezon sincs a nagypolitikában, mert október közepén előrehozott parlamenti választások lesznek. Hivatalosan ugyan még nem kezdődött meg a kampány, de az előcsatározások már kitörtek, amelyeken ki-ki vérmérséklete szerint dühönghet, moralizálhat vagy éppenséggel jókat szórakozhat. Természetesen leginkább sörözés közben.

Prága, 2009. június 4. Mirek TOPOLÁNEK volt cseh kormányfő, a Polgári Demokratikus Párt elnöke választási kampánygyűlést tart Prágában 2009. június 3-án. Az Európai Unió 27 tagországában június 4-7. között választják meg az EU törvényhozásának képvis
Prága, 2009. június 4. Mirek TOPOLÁNEK volt cseh kormányfő, a Polgári Demokratikus Párt elnöke választási kampánygyűlést tart Prágában 2009. június 3-án. Az Európai Unió 27 tagországában június 4-7. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit. Csehországban június 5-én és 6-án tartják az európai parlamenti választásokat. (MTI/AP/Petr David Josek)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.