Puccsról pletykáltak, letartóztatták őket

Hat embert latartóztattak, 16 honlapot pedig leállítottak, mivel azt a pletykát terjesztették, hogy Peking utcáin katonai járművek cirkálnak.

A hírt világszerte felkapták a médiumok, Peking kritizálói pedig azt feltételezték, hogy puccs van készülőben. A kínai internethálózatot és információáramlást ellenőrző hivatal szerint a hír nagyon rossz hatással volt a közvéleményre.

A honlapok mellett két népszerű mikroblogon március 31. és április 3. között felfüggesztették a kommentelési lehetőséget, ezzel is meg akarják akadályozni, hogy a pletykák tovább terjedjenek. A hivatal vezetője szerint a két blogot megbüntették, és több embert is figyelmeztettek.

Az eset nagyon rossz időben érte Kínát, ugyanis nemrég kellett leváltani az ország egyik legbefolyásosabb politikusát, Po Hszi-lajt Csungking (Chongqing) város pártbizottságának titkári posztjáról. Az eset azután történt, hogy Csungking korábbi rendőrfőnöke és Po Hszi-laj szövetségese, Vang Li-csün (Wang Lijun) alpolgármester majdnem egy napot tartózkodott a közeli Chengdu városban lévő amerikai konzulátuson. Egyesek szerint menedékjogot kért. A volt rendőrfőnök ellen Kínában eljárás indult, ennek részleteiről azonban nem tudni semmiféle információt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.