Ivo Sanader, a horvát Voldemort

Esztelen ámokfutás, vagy egy zseniális terv része – Horvátországban most mindenki azt találgatja, vajon miért lépett újra nyilvánosság elé a politikai életből hat hónappal korábban szinte szó nélkül eltűnt volt miniszterelnök. Ivo Sanadert indulatos vasárnapi beszéde miatt a jelenleg kormányon lévő pártja (HDZ) hétfőn kizárta a soraiból. A kiszivárgott hírek szerint az elnökségi ülésen úgy döntöttek a sorsáról, hogy a nevét egyszer sem ejtették ki.

A főnök szerencsére nem tért vissza – zágrábi ismerőseim ilyen és hasonló üzenetekkel hirdetik internetes levelező programjukban, hogy azok közé tartoznak, akik nem szívesen látnák újra döntési helyzetben Sanadert. Meglepően egységes ebben a horvát közélet és a lakosság, a volt „főnök” erre a haragra és határozott elutasításra biztosan nem számíthatott.

Ahogy a fél évvel ezelőtti lemondásának pontos oka, úgy a mostani – sikertelen hatalomátvételnek, sőt puccsnak is nevezett –, váratlan felbukkanásának valódi magyarázata sem ismert. Maga Sander azt mondta vasárnap, hogy a rossz irányítás alá került HDZ mélyrepülését szeretné megállítani. A jobbközép kormányzó párt valóban gyengén szerepelt a karácsony után megtartott köztársasági elnöki választáson, a jelöltjük nem is jutott be a második fordulóba, amire nem nagyon volt példa az utóbbi évtizedekben.
Horvátország ráadásul mély gazdasági krízisben vergődik, amit tovább nehezít, hogy a régóta elodázott, ám az uniós csatlakozáshoz mindenképp szükséges reformok miatt a horvátoknak az idén igencsak meg kell húzniuk a nadrágszíjat.

Sanader épp akkor távozott, amikor a legnehezebb törvénymódosításokat és elvonásokat meg kellett értetni a lakossággal – utódja, Jadranka Kosor jól vette ezt az akadályt. Sőt, sikerrel megegyezett a szomszédos Szlovéniával is, amely a határviták miatt több fejezetét is blokkolta Horvátország európai csatlakozási tárgyalásainak. Így most szinte Harry Potterként tekint a népe Kosor asszonyra, aki hősiesen megállította a bujkáló, hatalomra törő Valdemortot, azaz Ivo Sanadert.

Jadranka Kosor valóban ügyesen varázsol, a horvátok pedig nagyon szeretnének hinni abban az illúzióban, hogy a pálcája egyetlen suhintásával prosperáló, Európába illő, demokratikus országot állít elő abból a korrupt, múltba ragadt, túlzottan nacionalista katyvaszból, amit a hókuszpókuszok közepette mostanra egyértelműen Sanader nevéhez kötöttek az emberek.

Csak Jadranka Kosor kezét figyelik, nem azt, hogy a szoknyájával mi mindent takar el. Mert persze hatalmi harcról, és állami pénzek elsikkasztásáról, ennek kivizsgálásáról, meg a felelősség elkenéséről is szól a színfalak mögött ez a HDZ-n belüli játszma.

Sanader pedig egyelőre eltűnt, lehet, hogy kivár? Neki tulajdonképpen van ideje mindenre. Erőt gyűjteni, új pártot alapítani, visszaülni függetlenként a parlamentbe, netán még újra tagfelvételét is kérni a HDZ-be. Horvátországnak azonban egyre fogynak a lehetőségei, az idén mindenképp be kell fejeznie a csatlakozási tárgyalásokat. Ha reálisan nézzük, a horvátok nem állnak túl jól a szakmai munkát illetően, sok fejezet nincs lezárva, és akad öt, amihez még hozzá sem fogtak. Nem Voldemort a legnagyobb ellenségük tehát.

 

Ivo Sanader horvát kormányfő bejelenti lemondását Zágrábban, 2009. július 1-én
Croatia's Prime Minister Ivo Sanader addresses a news conference in Zagreb July 1, 2009. Sanader said on Wednesday he was resigning and quitting politics altogether. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA POLITICS HEADSHOT IMAGES OF THE DAY) 2009-07-01,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.