Puccs után lázadások Maliban

Maliban a tuareg lázadók egy héttel a katonai puccs után elfoglalták Kidal városát, most Gaót támadják. A puccsot vezető Amadou Sanogo kapitány külföldi segítséget kér.

Kidal a régió központja, a városnak 40 ezer lakosa van, a tuareg felkelőknek ez az eddigi legnagyobb sikere. Kidal után az északi Gao városát is megtámadták a lázadók. Gaóban 87 ezren laknak, és itt van az északi országrész egyik legnagyobb helyőrsége.

A BBC tudósítója szerint a lakosok fel vannak háborodva, hogy húsz évnyi demokrácia után ismét a katonaság van hatalomban
Groups of Malian supporters and opponents of the military coup d'etat clash in the streets of capital Bamako March 29, 2012. Mali's neighbours on Thursday gave the leaders of last week's coup 72 hours to begin handing back power to civilians or face a crippling closure of trade borders, diplomatic isolation and a freeze in funding from the regional central bank. REUTERS/Malin Palm (MALI - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)

A tuaregek egy saját országrészt szeretnének maguknak, a felkelések már január óta tartanak. Kidalban állítólag iszlamista harcosok is segítettek a tuaregeknek. Gaoban viszont nehezebb dolguk lesz, mivel Kidalban a várost védő katonák nagy része szintén tuareg volt. Ha Gao is elesik, akkor a kormány északon már csak egy nagyobb várost irányít, Timbuktut.

Amadou Sanogo kapitány, a katonai puccs vezetője azonnal külföldi segítséget kért. Kidal elvesztése nagy csapás a kormány számára, a városban ugyanis van egy nagy katonai központ. A lázadóknak azért volt könnyű dolguk, mert a puccs óta a katonai vezetők elsősorban a kormányalakítással és a külföldi kapcsolatok fenntartásával vannak elfoglalva, és nem törődtek az északi lázadásokkal.

A katonaság annak érdekében, hogy megvédje a helyi lakosok életét, kivonult a városból. Az utóbbi években a tuaregek többször is fellázadtak, a kormány ugyanis figyelmen kívül hagyta követeléseiket. A legutolsó nagyobb lázongás azután történt, hogy a harcosok közül sokan visszatértek Líbiából, ahol Moammer Kadhafit támogatták. A tuaregek ráadásul két csoportra bomlottak, az egyik például be akarja vezettetni a saría jogrendszert.

Sanogo kapitány ugyan nem említette Kidal elfoglalását, de az újságíróknak azt mondta, hogy a helyzet kritikus. –Malinak szüksége van a külföldi országok támogatására, hogy megvédhessük a civil lakosságot és az ország területi integritását.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (Ecowas) azt kérte, hogy Sanogo mondjon le a hatalomról, erről azonban egyelőre nincs szó. A szervezet elnöke, Kadre Desire Ouedraogo csütörtökön kijelentette, hogy 72 órát adnak. Ha eddig nem távozik Sanogo, akkor az Ecowas 15 tagja megtiltja, hogy Mali használja a kikötőit, és letiltják a szenegáli központi bankból induló pénzügyi tranzakciókat. Kidal elfoglalása és Gao megtámadása után az Ecowas készültségbe helyezett egy 2000 fős katonai egységet.

A szankciók bejelentése miatt rengetegen próbálják meg kivenni pénzüket a bankokból Maliban. A BBC tudósítója szerint a lakosok fel vannak háborodva, hogy húszévnyi demokrácia után ismét a katonaság van hatalomban, habár az elűzött kormánnyal sem voltak már elégedettek, néhányan pedig úgy érzik, hogy az Ecowas túl keményen bánik Malival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.