Puccs puccs hátán a német neonáciknál

Egy türingiai szálloda melletti pajtában tartotta hétvégi pártkongresszusát a német szélsőjobboldali NPD. Nehéz idők járnak a pártra: nemcsak belharcok dúlnak a vezetésben, de anyagi gondokkal is szembe kell nézniük.

A mecklenburg-előpomerániai parlament 80 ezer eurót követel vissza az újbarnáktól, arra hivatkozva, hogy a pénzzel nem számoltak el megfelelően. Az NPD parlamenti párt a keleti tartományban, és mint ilyen, állami támogatásban is részesül, ám a juttatásokról a helyi számvevőszék előtt részletesen el kell számolnia. Miután azonban kiderült, hogy a pénzből az egyik tartományi képviselő bátyjának is juttattak illegálisan, így februártól jelentősen, tízezer euróval csökkentik az NPD-frakció támogatását – írta a Spiegel Online.

A hétvégi kongresszus jó alkalom lett volna, hogy a párt rendezze sorait, de ennek épp az ellenkezője történt. A jelek arra mutatnak, hogy tovább folyik a belharc: az NPD elnöke, Udo Pastörs helyett meglepetésre a két éve megpuccsolt pártelnök, Udo Voigt került az európai parlamenti választási lista élére. – Megint itt vagyok – jelentette ki büszkén a 61 éves politikus, aki az utóbbi hetekben az NPD-ről írt könyvével turnézta végig Németországot.

Bár a rendezvény mottója az európai  menekült- és bevándorláspolitika éles bírálata volt, végül a helyszíni jelentések szerint Pastörs visszafogott beszédet tartott, amelyben inkább a kapitalista kizsákmányolást ostorozta, és kevésbé a külföldieket vette a célba. Ez tudatos fordulat is lehet, mert az NPD arra számít: akár 1,5-1,8 százalékot is szerezhet a májusi európai parlamenti választáson, amivel három képviselőt is küldhetnének Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. Voigt meghirdette azt is, hogy megerősítenék a kapcsolatot a görög Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párttal.

Az NPD élén várhatóan további csatározás várható. Mint emlékezetes, decemberben váratlanul lemondott a párt vezetéséről, majd a pártból is kilépett Holger Apfel, miután elterjedt, hogy két huszonéves szimpatizánst molesztált egy nyári pártrendezvényen. Háromgyermekes családapaként Apfel a vádakat riválisai puccsaként minősítette. Utódja, a 61 éves Udo Pastörs alig egy hete van hivatalban, és máris alulmaradt az EP-listavezetőről döntő választáson. Helyzetét nem erősíti, hogy eközben a német szövetségi alkotmánybíróság ismét vizsgálja az újnácik betiltásának lehetőségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.