Puccs ötévenként

Eltörölte az alkotmányt, visszavonta valamennyi bírói kinevezést és saját magát tette meg a végrehajtó hatalom vezetőjének pénteken a Fidzsi-szigeteki Köztársaság elnöke. Az Új-Zélandtól északra fekvő szigetcsoporton ötévenként hajtanak végre államcsínyt.

Ratu Josefa Iloilo az állami tévében és rádióban közvetített beszédében bejelentette: "Ezúton közlöm az ország népével, hogy hatályon kívül helyezem az 1997-es alaptörvényt és kinevezem magamat államfővé." Iloilo elmondta: legközelebb 2014-ben tartanak választásokat a Csendes-óceánban, Új-Zélandtól északra fekvő szigetcsoporton.

Ratu Josefa Iloilo
Ratu Josefa Iloilo

Az eltörölt alkotmány értelmében az államfő úgynevezett gyenge elnök, szerepe protokolláris jellegű. A végrehajtó hatalom a kormány és annak vezetője, a miniszterelnök kezében összpontosul. Csütörtökig a kormányfő egy sorhajókapitány, Frank Bainimarama volt, aki Iloilo támogatásával került hatalomra 2006-ban államcsínnyel. Az volt a negyedik puccs húsz éven belül az alig 840 ezer lakosú országban.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott ítéletében törvénytelennek mondta ki Bainimarama kormányát. Erre a miniszterelnök közölte az elnökkel, hogy lemond. Ezt követően ragadta magához a hatalmat a köztársasági elnök. Beszédében Iloilo kiemelte: a lemondott miniszterelnök "kiválóan dolgozott, új ötletei voltak, amelyeket meg is valósított és jobbá tette az emberek életét."

A 2006-os puccsot Bainimarama a kormányzati korrupcióra és az indiai kisebbséget érő diszkriminációra hivatkozva hajtotta végre, a demokratikus rendet azonban egyebek között a szomszédos Ausztrália és Új-Zéland, az Európai Unió az Egyesült Államok sürgetése ellenére sem állította helyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.