Puccs Lesothóban

A hadsereg megszállta a rendőrfőkapitányságot és a kulcsjelentőségű kormányzati épületet is. A fővárosból, Maseruból lövések zaja hallatszik.

Minden jel szerint erőszakos hatalomátvételre készül a hadsereg Lesothóban, ahol szombaton a hadsereg egységei megszállták a maserui rendőrfőkapitányságot és több kulcsjelentőségű kormányzati épületet is.

Thabane az ENSZ tavaly szeptemberi közgyűlésén. Visszatérne, ha nem ölnék meg
Thabane az ENSZ tavaly szeptemberi közgyűlésén. Visszatérne, ha nem ölnék meg
Adam Hunger / Reuters

A Reuters diplomatákra hivatkozva írja, hogy a fővárosból lövések zaja hallatszik. A rádióadók elhallgattak a kétmillió lakosú, harmincezer négyzetkilométeres és teljes egészében Dél-Afrika szegélyezte királyság területén. A maserui külügyminisztérium szóvivője, Clayson Monyela későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Lesothóban két hónapja omlott össze az ország első, hárompárti egységkormánya, amely után Thomas Thabane miniszterelnök felfüggesztette a parlament működését, és újra beköszöntött a politkai káosz időszaka. Azóta, hogy 1966-ban elnyerte a függetlenségét, a dél-afrikai ország több katonai puccson is átesett már.

Thabane szombaton Dél-Afrikába menekült a katonai hatalomátvétel miatt. „Visszatérek, amint az életem nincs veszélyben, de csak azért nem fogok, hogy megöljenek” – mondta erről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.