Programbeszéd ostromgyűrűben

A bangkoki külügyminisztérium épületében ismertette kormánya programját kedden Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök, mert a parlament épületét körülvevő ellenzékiek nem engedték be az épületbe.

A bangkoki külügyminisztérium épületében ismertette kormányának programját kedden Veddzsadzsiva Abhiszit thaiföldi miniszterelnök, mert a parlament épületét ellenzékiek vették körül.

A két hete megválasztott új miniszterelnök gazdaságélénkítő terveiről, az országot megosztó politikai ellentétek áthidalásáról, az ország déli részén négy éve zajló muzulmán felkelés felszámolásáról, és az ország nagyszabású tüntetések miatt megromlott hírének helyreállításáról beszélt.

A beszédnek már hétfőn el kellett volna hangzania a parlamentben, de több ezer tüntető, Thakszin Sinavatra volt kormányfő hívei, eltorlaszolták a törvényhozás épületéhez vezető utakat, és lehetetlenné tették, hogy a képviselők bejussanak a parlamentbe. Ezért először elhalasztották a beszédet, de mivel keddre sem tudták szétoszlatni az elszánt ellenzékieket, úgy döntöttek, hogy Abhiszit a külügyi tárcának otthont adó épületegyüttesben ismerteti a kormányprogramot.

Nem sokkal ezután a külügyminisztériumnál is több száz tüntető gyűltek össze, de nem akadályozták meg a kormány és a képviselők bejutását az épületbe. Miután a beszéd véget ért, a tüntetők szétszéledtek és a politikusok akadálytalanul távozhattak.

A demonstrálók a kormány menesztését, a parlament feloszlatását és előre hozott választások kiírását követelik. A Thakszin támogatóiból alakult korábbi kormány nem egészen egy hónapja távozott, miután a thaiföldi alkotmánybíróság lényegében megbuktatta, választási csalásokra hivatkozva feloszlatva három koalíciós pártot a hatból. A kormány helyzete azonban már eleve tarthatatlan volt, a két bangkoki repülőtér nyolcnapos blokádja, s az ahhoz vezető féléves tüntetéssorozat miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.