Problémák vannak az amerikai nukleáris arzenállal

Az amerikai nukleáris erőknél jelentős korszerűsítésre és átszervezésre van szükség, hogy a biztonságuk és hatékonyságuk fenntartható maradjon  - derült ki a Pentagon egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből.
Chuck Hagel védelmi miniszter, aki nap folyamán felkeresi majd a dél-dakotai Minot légi bázist, ahol az Egyesült Államok interkontinentális ballisztikus nukleáris rakétákat állomásoztat, a Pentagonban tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy Washington az elkövetkező esztendő folyamán évi 10 százalékkal növelheti a nukleáris eszközökbe való befektetését.

A most ismertetett jelentést Hagel utasítására készítette a védelmi tárca, miután az amerikai nukleáris erőknél több incidensre is fény derült. A dokumentum több mint 100, változtatásokra vonatkozó ajánlást tartalmaz. Hagel kijelentette, a problémák a folyamatos figyelem és források hiányában gyökereznek, amelyek azt az érzést keltik, hogy a nukleáris erők kevés lehetőséget kínálnak az előrelépésre.

A jelentés felhívta a figyelmet, hogy le kell tisztítani a nukleáris erők parancsnoki struktúráját, csökkenteni kell az adminisztratív terheket, be kell fektetni a felszerelésbe és javítani kell a kiképzésen, meg kell változtatni "a mikromenedzsment kultúráját", erősíteni kell a morált, valamint javítani kell a kiképzési és ellenőrzési módszereken.

A Pentagonéval párhuzamosan egy külső jelentés is készült. Hagel szerint mindkét vizsgálat súlyos problémákat állapított meg, amelyek, ha nem orvosolják őket - egyesek ezek közül hosszú távú vagy folyamatos felfogásbeli és strukturális változtatásokat igényelnek -, komoly következményekkel járhatnak.

Hagel egy sor incidens nyomán rendelte el a vizsgálatot. Márciusban lemondott a montanai Malmstron légi bázis parancsnoka, további kilenc tisztet pedig leváltottak, mert 91 tiszt csalt a vizsgákon. Itt állomásoztatják egyébként az Egyesült Államok csaknem 450 interkontinentális ballisztikus rakétájának egyharmadát.

Tavaly személyes magaviseleti problémák miatt menesztették a nukleáris rakétaarzenál felügyeletével megbízott tábornokot, valamint az Egyesült Államok stratégiai parancsnokságának a nukleáris fegyverekért és űrbeli műveletekért felelős parancsnokhelyettesét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.