Prédikátornak öltöztek a terroristák

A Boko Haram 45 emberrel végzett Maiduguriban. És még 200 másikkal is, akiket az iszlamista szélsőségesek katonai egyenruhába bújva öltek meg.

Negyvenöt emberrel sikerült végezniük az északkelet-nigériai Borno állam egyik városában, Maiduguriban a szélsőséges iszlamista szervezet, a Boko Haram terroristáinak. A támadók prédikátornak öltöztek és hívták imára a város lakóit, nem messze a városi egyetemtől. Azokat, akik köréjük gyűltek, a ruhájuk alól elővett gépfegyverekkel szedték le. A Maiduguri egyik elővárosában, Barderiben történt merénylet után a terroristák az útjukba eső házakat felgyújtva menekültek.

Bornóban hónapokkal ezelőtt hirdetett szükségállapotot a hadsereg a Boko Haram miatt, Goodluck Jonathan nigériai elnök pedig már egy éve elismerte, hogy az állam egy része felett kicsúszott az ellenőrzés a hatóságok kezéből.

A szerda esti maiduguri vérengzés egyébként csak a legutolsó epizódja egy napok óta tartó bornói erőszakhullámnak. A Boko Haram egységei katonai egyenruhába bújva több falura is rátámadtak, kétszáz embert ölve meg. A falvakba teherautókon és motorbicikliken behajtó iszlamista szélsőségesek azt állították, hogy védeni érkeztek a helyieket, ami után azonban válogatás nélkül tüzet nyitottak bárkire a köréjük sereglő tömegből. A CNN híre szerint a támadások halálos áldozatainak a száma 400-500 is lehet. A nigériai sajtóban felröppent információk szerint a hadsereg előre tudott a támadásokról, de nem tett semmit. Szerdán a nigériai légierő támadást indított az erőszakhullámban érintett falvak ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.