Pravda: A Fidesz nacionalizmusban felülmúlja Ján Slota pártját

Elégedett lehet a Fico-Gyurcsány találkozó "csendes rendezője", a Magyar Koalíció Pártja (MKP), mert a szlovák kormányfő szinte mindent megígért, ezzel szemben Gyurcsány ezt nem tudta viszonozni - írja kedden a pozsonyi Pravda, amely szerint a Fidesz nacionalizmusa felülmúlja Ján Slota pártjáét.

A baloldali színezetű szlovák napilap cikkírója úgy ítéli meg, hogy a szlovák kormányfő "minden korábbi keménykedő kijelentései ellenére nagy adag készséget és nagyvonalúságot tanúsított", s tulajdonképpen mindenre kész volt, egyedül a Budapest által elvárt dunaszerdahelyi rendőrattak védelmezésében maradt töretlen, jóllehet szerencsére a probléma gyökere nem is az, ami a város stadionjában november elsején történt.

 A cikkíró szerint Fico okkal rója fel Budapestnek a magyar nacionalizmus és a szélsőségek terjeszkedését,  "annak durva, provokatív benyomulását Szlovákiába".

Mert valóban hallatlan és elfogadhatatlan, hogy egyenruhás gárdista-kommandók a határon áthatolva benyomuljanak Szlovákiába, s ott annak a bécsi döntésnek az évfordulóját ünnepeljék, melynek nyomán Magyarország 1938/39-ben Hitlertől Kassával együtt megszerezte egész Dél-Szlovákiát - fogalmaz a Pravda cikkírója, Dag Danis, aki szerint Gyurcsány ugyan megígérte Ficónak, hogy fellép a magyarországi szélsőségek ellen, de nagyon valószínű, hogy parlamenti többség és többségi társadalmi támogatottság híján "ez erején felüli" ígéret volt.

Mint írja, a társadalom többsége "Orbán Fideszét" támogatja, azt a pártot, "amely nacionalizmusban felülmúlja a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS)".

Gyurcsány Komárnóban az MKP ügyes közvetítőjének bizonyult. Most szorítani kell neki, hogy Budapesten magyar miniszterelnökként, egyszersmind Fico partnereként is megfelelőnek bizonyuljon, olyannak, aki után érdemes a magyar fővárosba utazni írta a pozsonyi Pravda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.