Prágát nem érte el a migrációs krízis, de a hadsereg készen áll

Mintegy 900 katonát kész a cseh hadsereg 48 órán belül a rendőrség rendelkezésére bocsátani az esetleges migrációs problémák kezelésére - jelentette ki Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke szombaton az észak-morvaországi Ostravában zajló NATO-napok megnyitóján elmondott beszédében.
Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter közölte: a cseh hadsereg és a rendőrség szeptember végéig közös hadgyakorlatot tart, amelyen összehangolják tevékenységüket egy esetleges válság idejére.

"Készek vagyunk azonnal, mintegy 48 órán belül, 900 katonát küldeni a köztársasági rendőrségnek, amely feladatokkal bízná meg őket" - nyilatkozta Becvár.

A hadsereg - fejtette ki a vezérkari főnök - jelenleg maximum 2500 katonát tudna a rendőrség rendelkezésére bocsátani anélkül, hogy korlátozni kellene saját tevékenységét.

"Ha több katonára lenne szükség, akkor már meg kellene határoznunk, hogy milyen tevékenységünket - például a részvételt a nemzetközi hadgyakorlatokon - fogjuk korlátozni" - jegyezte meg a tábornok.

Stropnicky úgy vélekedett: nyilvánvaló, hogy a menekültválság rövid időn belül nem oldódik meg. Szerinte nem kizárt, hogy a súlyos problémák Csehországot is elérik, ezért erre a helyzetre fel kell készülni.

A hadsereg és a rendőrség vezetői hétfőn találkoznak, hogy megbeszéljék a tervezett közös hadgyakorlattal összefüggő feladatokat.

"A határsávban felmerülő problémákhoz hasonló helyzetek megoldását szeretnénk begyakorolni" - mutatott rá Martin Stropnicky.

"A hadsereg számos katonája elegendő tapasztalatokkal rendelkezik a külföldi missziókból, ahol gyakran kellett tömegeket megfékezniük. Meggyőződésem, hogy szükség esetén a katonák helytállnak, és hatékony segítséget tudnak nyújtani a rendőrségnek" - vélekedett Josef Becvár.

Csehország kívül esik a Nyugat-Európába tartó menekültútvonalakon, ezért eddig súlyosabb problémákkal nem kellett szembenéznie. Prága azonban nem zárja ki, hogy a jövőben Csehországot is nagyobb mértékben érintheti a probléma, ezért szeretne erre felkészülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.