Prágai stop a vietnamiaknak

Titkos határozattal ideiglenesen felfüggesztette a munkavállalásra és a huzamosabb idejű csehországi tartózkodásra jogosító vízumok kiadását a Topolánek-kabinet – jelentette be megbízható információkra hivatkozva a cseh közszolgálati tévé (CT) híradója.

Lapunk megkeresésére Ivan Langer cseh belügyminiszter nem cáfolta a hírt, de több konkrétumot a kabinet nem nyilvános határozatára hivatkozva nem mondott. A CT úgy értesült, hogy a vízumkiadással kapcsolatban több korrupciós esetre derítettek fényt Csehország vietnami nagykövetségén, ahol  rövedesen az egyik összekötő tiszt pedig a prágai idegenrendészet tagja lesz.

Cseh rendőrségi források szerint a vietnami vendégmunkások és hozzátartozóinak körében az elmúlt hónapokban a lényegesen megemelkedett a súlyos bűncselekmények száma  - Elszaporodott  a márkás áruk hamisítása, továbbá az adócsalás, s megbízható információink vannak arról is, hogy amióta Csehország belépett  a schengeni övezetbe, a vietnamiak megszerezték az ellenőrzést a belföldi és a Németországba irányuló illegális drogkereskedelem felett. Érdeklődésünkre Bretislav Brejcha, a cseh Nemzeti Drogellenes Központ (NPC) megerősítette ezeket az információkat.

- Tavaly hatvanhárom illegális vandkender-ültetvényt és korszerű berendezésekkel felszerelt, valóságos kábítószer-gyárat lepleztünk le országunkban, ötvenegyet vietnami bűnbanda üzemeltetett. Alapos a gyanú, hogy a cseh főváros Libuse negyedében huszonöt hektáron üzemelő vietnami piac és szórakoztató központ nagy része a bűnszövetkezetek egymás között rivalizálása miatt vált a tűz martalékává – tájékoztatta lapunkat.

A Mladá fronta Dnes legnagyobb példányszámú cseh napilap online kiadásának több munkaközvetítő megerősítette, hogy a vietnami cseh nagykövetségen egyesek kétezer dollár kenőpénzt kértek egy-egy vízum kiadásáért. Ugyanakkor nem értenek egyet a kormány döntésével, mert Csehországnak égető szüksége van a betanított vietnami munkásokra, akik jó és olcsó munkaerőnek számítanak. - Ha nem kell nekünk, kapva kapnak rajtuk a németek, akiknek a kabinetje nem hoz ilyen meggondolatlan döntéseket – nyilatkozta Zdenek Pelc, az egyik cseh fejvadász és munkaközvetítő cég igazgatója.

Nemzetközi szégyennek minősítette a prágai határozatot Marcel Winter, a Cseh-Vietnami Társaság társelnöke. - Csehországban immár csaknem hatvenezer vietnami él. Közülük az idén száznál alig többen követtek el bizonyíthatóan bűncselekményeket. Ez nem olyan sok, hogy a prágai kabinet ilyen drasztikus intézkedést hozzon, még ha csak átmeneti időre is – szögezte le.

(Pozsony)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.