Prágai patt a koalíciós tárgyalásokon

Továbbra sincs áttörés a csehországi koalíciós tárgyalásokon, ezért tulajdonképpen az is jó hírnek számít, hogy az egyezkedések folytatódnak - állapítják meg a hétfői cseh napilapok és internetes portálok.

Továbbra sincs áttörés a csehországi koalíciós tárgyalásokon, ezért tulajdonképpen az is jó hírnek számít, hogy az egyezkedések folytatódnak - állapítják meg a cseh napilapok és internetes portálok hétfői kommentárjai.

A Mladá fronta Dnes legnagyobb példányszámú prágai véleményformáló újság politikai elemzője szerint főleg Bohuslav Sobotka, a cseh szocdemek (CSSD) és Andrej Babis, az ANO vezetője van nehéz helyzetben. Teljesíteniük kell ugyanis választási ígéreteiket. Csakhogy a szocdemek többkulcsos, progresszív személyi jövedelemadó bevezetésével és a multik közteherviselésének növelésével kampányoltak, a pozsonyi származású milliárdos politikai mozgalma viszont az adócsökkentést tűzte zászlajára. Ráadásul az utóbbiak a hagyományosan baloldali többségű régiókban a közjavak szolidárisabb elosztását, a jobboldali bástyákon - főleg Prágában és más cseh nagyvárosokban - pedig az adóterhek csökkentését ígérték meg.

Ebből a patthelyzetből nehéz lesz kilépni - mutat rá a www.idnes.cz kommentátora, aki szerint Andrej Babis elsősorban a pazarló állam megszüntetésével, a fekete- és a szürkegazdaság visszaszorításával töltené fel az üres államkincstárat. Ez elvben járható, de rendkívül göröngyös út. A cseh szocdemek éppen ezért jelszavak helyett immár konkrétumokat várnak partnerüktől. Elsősorban azt, hogy milyen eszközökkel, mekkora többletbevétel érhető el. Méghozzá belátható időn belül - adja hírül a www.novinky.cz portál.

A Lidové noviny több politológust szólaltatott meg, akik szerint ugyancsak nehéz lesz értelmes kompromisszumot találni a másik neuralgikus pontban, vagyis az egyházak kárpótlásáról rendelkező törvény módosításának ügyében is. Ehhez a cseh szocdemek ragaszkodnak, viszont a kereszténydemokrata-néppártiak (KDU-CSL) ellenzik még a jogszabály újratárgyalását is. Némi elmozdulást jelenthet, hogy Bohuslav Sobotka, a baloldali párt elnöke csütörtökön erről a kérdésről tárgyal Dominik Duka bíborossal, a cseh katolikus egyház prímásával és Joel Rummlal, a csehországi egyházak ökumenikus tanácsának elnökével, valamint a zsidó hitközségek vezetőivel.

A cseh lapok egybehangzó értesülései szerint ugyancsak csütörtökön Milos Zeman államfő fogadja, s minden bizonnyal hivatalosan is kormányalakítással bízza meg Bohuslav Sobotkát, akinek ezzel a pártjában és a tárgyalóasztalnál is erősödik a pozíciója - vélekedik a Právo munkatársa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.