Prágai tiltakozás szabadtéri imával

Péntek délután a csehországi muszlimok a prágai belügyminisztérium közelében, a szabad ég alatt tartották meg szokásos, hét végi imájukat. Így tiltakoztak a rendőrség múlt heti érzéketlen akciója ellen. Múlt péntek délután kommandósok hatoltak be a cseh főváros egyetlen mecsetébe, ahol több száz muzulmán éppen ájtatosságot tartott.

Mindenkinek megparancsolták, hogy maradjanak fekve, majd igazoltatásokba kezdtek. Fél óra múlva elengedték az édesanyjaikkal együtt a halálra rémült gyermekeket, másfél órával később pedig több indonéziai diplomatát is, akik ugyancsak ott imádkoztak. Húsz embert előállítottak, másnap azonban szabadon engedték őket. Bűnvádi eljárást egyetlen személy, egy cseh állampolgár ellen indítottak antiszemita és más szélsőséges irományok terjesztése miatt.

A kommandós akciót élesen elítélte Hasszan Alrawi, a csehországi muszlim hitközségek központjának elnöke és mielőbbi magyarázatot kért a történtek miatt a cseh belügyminisztertől. Milan Chovanec tárcavezető hétfőre vár választ az országos rendőrfőkapitánytól olyan kérdések kapcsán, minthogy mi miatt léptek fel a kommandósok, miért éppen a pénteki ima idején, s az akciót az illetékes ügyész beleegyezésével hajtották-e végre.

Érdeklődésünkre Pavel Hanták a csehországi szervezett bűnözés elleni alakulat (UOOZ) szóvivője azt válaszolta, hogy információik szerint a helyszínen tartózkodtak azok a személyek, akik az internetre uszító irományokat töltöttek fel, és a mecsetben is ilyen tiltott szöveget terjesztettek, ezért a kellő bizonyítékok érdekében haladéktalanul cselekedniük kellett.

Csehországban becslések szerint mintegy 15 ezer muszlim él. Többségük szíriai és iraki nemzetiségű, akik miután egyetemi diplomát szereztek, itt telepedtek le. Létszámukat az utóbbi időben a Bosznia-Hercegovinából érkezett menekültek növelték.

Prágában az iszlám 2004-től hivatalos vallásként jegyezik. Azóta a csehországi muszlim hitközségek központjai - az itteni történelmi egyházakhoz és más regisztrált felekezetekhez hasonlóan - állami támogatásban részesül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.