Április 8-án írják alá Prágában a START szerződést

Végleg eldőlt, hogy április 8-án Prágában írják alá BaracBarack Obamak Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök a stratégiai támadó fegyverek csökkentéséről rendelkező, START szerződést – adta hírül csütörtök reggel a www.novinky.cz internetes portál.

A prágai amerikai és orosz nagykövetség szóvivői érdeklődésünkre megerősítették ezt az értesülést. Moszkvai hírorrások szerint az egyezség már megszületett, a Fehér Ház illetékesei viszont azt közölték a Právo cseh napilap munkatársaival, hogy még néhány részletkérdést tisztázni kell. Ennek érdekében a két elnök még e héten  telefonkapcsolatba lép Washingtonban elmondták azt is, hogy az amerikai fél azért javasolta az ünnepélyes aktus színhelyéül Prágát, mert Barack Obama elnök egy évvel ezelőtt a cseh fővárosban hozta nyilvánosságra az atomfegyver-mentes világról alkotott jövőképét.

Dmitrij Medvegyev április 6-án kétnapos hivatalos érkezik Szlovákiába. Onnan utazik Prágába, ahol majd kétoldalú tárgyalásokat folytat Václav Klaus cseh államfővel, aki minden bizonnyal Obamával is találkozik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.