Prágába várják Obamát

Az EU elnöki tisztét jelenleg betöltő Csehország szeretné, ha Barack Obama tavasszal Prágába utazhatna az EU-Egyesült Államok csúcstalálkozóra. Prága szerint a kis tagállamok is úgy éreznék, partnernek tekintik őket.

Pozitív jelzés lenne a az Európai Unió számára, ha Barack Obama elfogadná azt a cseh javaslatot, hogy a tavasszal  esedékes EU-Egyesült Államok-csúcstalálkozót Prágában rendezzék meg – jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter pénteken Prágában, miután találkozott Miroslav Lajcák új szlovák külügyminiszterrel.

Obama ezzel azt jelezné, hogy Washington nemcsak az unió képviseletében hagyományosan fellépő nagy tagállamokat, hanem a kisebbeket is partnernek tekinti – hhangsúlyozta a cseh diplomácia vezetője. Megjegyezte: Washington a cseh meghívásra egyelőre nem adtak egyértelmű választ.

Schwarzenberg a jövő héten az  Egyesült Államokba utazik, és találkozik Hillary Clintonnal.

Miroslav Lajcák, akinek új tisztségében ez volt az első külföldi  munkalátogatása, kijelentette, hogy Szlovákia Prága ez irányú  igyekezetét teljes mértékben támogatja.
Szóba került a Guantánamón foglyok befogadásának a kérdése is, amire Washington kérte az  Európai Uniót. A szlovák külügyminiszter úgy vélte, a témát előbb az  Európai Unión belül kellene megvitatni és tisztázni, s csak azután  kellene meghozni a döntést. „Szlovákiában a foglyok befogadása nincs  napirenden” – jegyezte meg a miniszter.

Schwarzenberg megismételte korábbi kijelentését, miszerint  nemigen lát lehetőséget arra, hogy Csehország befogadjon valakit, mégpedig jogi okok miatt. „Ha az Egyesült Államok részéről ilyen kérés elhangzik, azt meghallgatjuk és megvizsgáljuk. Személy szerint ennek nemigen örülnék” – szögezte le a miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.