Prágába látogat áprilisban Obama

A prágai média értesülései szerint Csehországba érkezik április elején Barack Obama. Washington még nem jelentette be hivatalosan a vizitet. Előzetes tervek szerint az amerikai elnök a cseh közjogi méltóságokkal tárgyal és részt vesz az uniós tagországok vezetőinek informális csúcstalálkozóján.

A prágai média értesülései szerint április 4-én vagy egy nappal később Csehországba érkezik Barack Obama amerikai elnök. Lapunk érdeklődésére Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter azt válaszolta, hogy mivel Washingtonban még nem jelentették be a vizitet, ezért egyelőre csak annyit mondhat, hogy azon a hétvégén a külföldi turisták kerüljék el Prágát, mert az útlezárások és egyéb biztonsági intézkedések miatt hatalmas dugók várhatók.

A nevük elhallgatását kérő, magas rangú cseh kormányhivatalnokok viszont már megerősítették a hírt. Az előkészületek már hetek óta zajlanak. Az előzetes tervek szerint az amerikai vendég a cseh közjogi méltóságokkal tárgyal és részt vesz az uniós tagországok vezetőinek aznapra tervezett informális csúcstalálkozóján.

Valószínűleg elkíséri őt Hillary Clinton külügyminiszter és Robert Gates, a védelmi tárca vezetője is. Legutóbb George W. Bush járt a cseh fővárosban, aki 2007.június 7-én az amerikai védőpajzsról, elsősorban a Csehországban létesítendő amerikai radarbázisról  tárgyalt vendéglátóival. Ez a téma minden bizonnyal most is napirendre kerül.

Barack Obama április 2-án érkezik Európába. Londonban jelen lesz a G20-ak találkozóján, majd részt vesz a NATO megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából sorra kerülő ünnepségeken Baden.Badenben és Strasbourgban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.