Prága halogatja a lisszaboni döntést

Az ellenzék már most, Topolánek kormányfő és pártja azonban csak január végén szavazna a Lisszaboni Szerződésről. Akkor vennék elő az amerikai radarszerződés ügyét is.

Nyolc hónapnyi szünet után kedden délután a cseh alsóházban néhány órára folytatódott a vita a lisszaboni szerződés ratifikilásáról. Néhány felszólalást követően azonban a további vitát január 3-ig elnapolták, a  végszavazást pedig január végére halasztották.

A keddi rendkívüli ülést az ellenzéki cseh szocdemek (CSSD) kezdeményezték azzal a szándékkal, hogy a dokumentumot még ebben az évben, tehát a januártól esedékes soros cseh uniós elnökség kezdete előtt hagyják jóvá. Elképzelésükkel a két kisebb kormánypárt – a kereszténydemokrata-néppártiak (KDU-CSL) és a zöldek (SZ) – képviselői is egyetértettek,  ám a legerősebb koalíciós erő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) ellenezte.

Mirek Topolánek pártelnök-kormányfő közölte: parlamenti frakciójuk ragaszkodik ahhoz, hogy a lisszaboni dokumentumról és a cseh-amerikai radarszerződésről egy időben, leghamarabb január végén voksoljanak. Az ODS támogatása nélkül a cseh alsóházban nincs meg a ratifikáláshoz szüksége minősített többség. Ugyanis a kommunisták továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy írjanak ki ügydöntő népszavazást, akár csak Irországban.

Megbízható prágai forrásaink szerint a tegnapi titkos találkozójukon Mirek Topolánek azt ajánlotta Jirí Paroubeknek, hogy ha a szocdemek megszavazzák a radarszerződést, akkor az ODS rábólint a lisszaboni dokumentumra. Úgy tudjuk, hogy a szocdmek elnöke elutasította ezt az alkut.

A lisszaboni szerződés vitáját a cseh parlament két háza nyolc hónapja függesztette fel, miután több kormánypárti szenátor az alkotmánybírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy a tervezet nem sérti-e az ország függetlenségét és alkotmányos jogrendjét. November végén a brnói székhelyű taláros testület nemmel válaszolt. A szenátusban holnap folytatódik a vita, s akkor dől el, hogy a felsőházban már az idén vagy ugyancsak a jövő év elején kerül sor a végszavazásra.

Václav Klaus államfő már korábban bejelentette, hogy csak akkor látja el kézjegyével  a cseh ratifikálást, ha az írek igent mondanak az uniós dokumentumra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.