Prága bojkottálja a téli olimpiát

A cseh külügyminiszter nem utazik el a vancouveri téli olimpiai játékokra, tiltakozásul a Kanada által tavaly egyoldalúan bevezetett vízumkötelezettség miatt.

Jan Kohout erről vasárnap beszélt a cseh televízióban, megemlítve, hogy a kanadai fél nyilvánvalóvá tette számmára, hogy a játékok alatt nem lesz mód tárgyalni a vízum kérdésről. – És Jan Kohout, mint magánember számára elfogadhatatlan, hogy vízumért folyamodjon – hangsúlyozta a cseh diplomácia vezetője.

Ottawa 2009 közepén egyoldalúan újra bevezette a vízumkötelezettséget  a cseh turistákkal szemben, válaszul a Csehországból tömegesen érkező romák menedékkérelmére. Prága erre szintén vízumkötelezettséget léptetett érvénybe a kanadai diplomatákkal és szolgálati útlevéllel érkezőkkel szemben. A közös EU vízumpolitika miatt ezt kanadai turistákra nem terjeszthették ki.

Prága szerint a cseh cigányok menedékkérelmének hátterében Kanada nagyvonalú menedékjoga áll. A külügyminiszter elmondta, hogy bár a két fél állandó kapcsolatban áll, ám Kanada állandóan ugyanazzal a mesével ámítja Prágát. Nevezetesen azzal, hogy javaslatot nyújtanak be a kanadai parlamentben a menedékjog módosítására. – 2009 nyarán azt hallottuk, hogy erre ősszel kerül sor. Ősszel azt hallottuk, hogy 2010 elején esedékes. Most meg azt halljuk, hogy  a beterjesztés a következő hónapokban lesz – panaszkodott a külügyminiszter, aki a bojkottal csatlakozik az államelnökhöz. Václav Klaus december elején szintén azzal  indokolta távolmaradását, hogy a kanadai intézkedéssel sértve érzi magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.