Prága nem kér a francia szélsőjobb vezéréből

Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke, az európai parlamenti szélsőjobbaldali frakció egyik vezéralakja a prágai alsóházban szerette volna megkezdeni a jövő évi franciaországi elnökválasztás előtti külföldi kampányát, a cseh törvényhozás elnöke azonban elutasította a kérelmét.

A hagyományosan jól értesült cseh hetilap, a Respekt szerint a politikus asszony külföldön élő francia polgárok közül minél több támogatót szeretne toborozni, ezért több európai városban is találkozókat tervez az ott élő honfitársaival. Elsőként szeptember 23-ára hirdetett ilyen rendezvényt, méghozzá a prágai alsóház dísztermében. Kérvényt Tomio Okamura, Japánban született, de éveken át Prágában vállalkozó, az ezredfordulón közéleti pályára lépett, ugyancsak szélsőjobboldali politikus nyújtott be, aki egy ideig szenátor volt, 2013-tól pedig alsóházi képviselő. Ezért ő szervezhet találkozókat a prágai parlamentben. Ennek ellenére Jan Hamácek házelnök – miután megtudta, mi készül a törvényhozás dísztermében – elutasította a kérelmét.

„Nem tudok egyetlen érvet sem felhozni, amely alapján a cseh képviselőházban tarthatna saját kampányrendezvényt külföldi párt vagy politikus. Egyébként pedig a kérvény meglehetősen homályosan polgárokkal való találkozóként nevezte meg a tervezett összejövetelt, de nemsokára kiderült, hogy egyértelműen a jövő évi franciaországi elnökválasztás előtti kampányra készültek. Ebbe semmiképpen sem egyezhetek bele. Van elég más megfelelő hely Prágában, amelyet ilyen célra, üzleti alapon kibérelhetnek -- nyilatkozta a www.novinky.cz portálnak Hamácek.

Megkeresésünkre Tomio Okamura felháborítónak nevezte a döntést, amellyel az egyik uniós tagország vezető politikai képviselője európai parlamenti politikust korlátoz alapvető szabadságjogainak gyakorlásában. Hozzátette: „ Még nem mondtunk le eredeti szándékunkról, de egyelőre csupán annyi bizonyos, hogy Marine Le Pen mindenképpen Prágában tartja meg első külföldi kampányát, méghozzá ebben a hónapban" – fogadkozott a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.