Prága nem csukja le az orosz ellenzéki művészt

Nem zárják börtönbe Csehországban Oleg Vorotnyikov orosz művészt, aki ellen nemzetközi elfogató parancs van érvényben a Vojna (Háború) elnevezésű orosz ellenzéki művészcsoport tevékenysége miatt - döntött szerdán a prágai városi bíróság.
Vladana Woratschová bíró elfogadta a művész írásban tett ígéretét, hogy kiadatási eljárásának befejezéséig nem hagyja el Csehország területét. Oleg Vorotnyikovot és feleségét, Natalja Szokolovát vasárnap Prágában vette őrizetbe a cseh rendőrség. Korábban mindketten politikai menedéket kértek Svájcban.

"Vorotnyikov úr azért nem tartózkodik Oroszországban, mert büntetőeljárás folyik ellene, amelyet politikai okok erősen befolyásolnak. Nem az a helyzet, hogy minden országból menekülne, hanem az, hogy arra vár, amíg politikai menedéket vagy másfajta menekültstátust kap valahol, amely lehetővé teszi, hogy az Oroszországi Föderáción kívül telepedjen le" - magyarázta a döntést Radim Kozub, az orosz művész védőügyvédje. Kozub szerint a kiadatási eljárás néhány hónapig is eltarthat.

A Vojna csoport különféle akciókkal hívta fel magára a figyelmet. A legnagyobb feltűnést az keltette - és ezt tüntették ki 2011-ben egy tekintélyes díjjal -, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB - az egykori KGB utóda) szentpétervéri székházával szembeni Lityejnij hídra 2010. június 17-én, amikor a város a fehér éjszakák miatt éjszaka is nyüzsög, felfestettek egy fél hídnyi méretű falloszt. Művük akkor vált láthatóvá, amikor éjszaka a nagy hajók átengedésére felnyitották a hidat.

Az eljárás azonban nem ezért indult a Vojna ellen, hanem azért, mert tagjai Palotafordulat címmel felborítottak néhány rendőrautót az Ermitázs előtti Palota téren 2010 novemberében. A művészeket azonban fejenként mintegy kétmillió forintnak megfelelő óvadék ellenében szabadlábra helyezték februárban. 2011 márciusában újabb eljárás indult Vorotnyikov ellen, és később felesége ellen is, mert a vád szerint megtámadtak és sértegettek belügyi dolgozókat.

Vorotnyikov őrizetbe vételét azért rendelték el, mert szabadlábra helyezésekor vállalta, hogy Szentpéterváron lakik, de elhagyta a várost, továbbá nem tett eleget idézéseknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.