Prága: leváltások a gatyabotrány miatt

Milos Zeman cseh elnök rövid időn belül két magas rangú tisztet menesztett, miután prágai emberjogi aktivisták nagyméretű vörös gatyát akasztottak ki a prágai elnöki palota egyik zászlótartójára.

Először Petr Dongress, az államfő testőrségének parancsnoka távozott a tisztségéből. – Nem tartom magam felelősnek a történtekért, mert a csoportosulás tagjai nem kerültek az elnök úr közelébe, de miután ő kijelentette, hogy már nem bízik bennem, kötelességemnek éreztem a lemondást – közölte a rendőrtiszt.

Hétfőn reggel Jirí Ovcácek elnöki szóvivő jelentette be, hogy Radim Studený ezredest, a prágai várőrség parancsnokát leváltotta az államfő, aki egyúttal felkérte a belügyminisztériumot, hogy szigorítsák meg a Hradzsin őrzését.

Radim Studenýt az elmúlt hónapokban állítólagos idült alkoholizmusa miatt pellengérezte ki néhány cseh internetes portál. A Facebookon több szemtanú bejegyzését posztolták, akik szerint a tábornok a májusi felszabadulási ünnepségen olyan részeg volt, hogy a rendezvény végén elvonulás helyett tántorogva a koszorúk közé esett. Néhányan azt is tudni vélik, hogy gyakran együtt drogozott a beosztottjaival. Az elnöki szóvivő ezeket a vélekedéseket érdeklődésünkre nem volt hajlandó kommentálni.

Prágai emberjogi aktivisták az elmúlt hónap közepén felmásztak az elnöki palota tetejére, leszedték az államfőnek a cseh államiság folytonosságát jelképező zászlóját, amelynek helyébe hatalmas vörös gatyát húztak fel. Tettüket videofelvételen is megörökítették és feltöltötték a világhálóra.

– Milos Zeman eddigi megnyilvánulásaival méltatlan elődeihez és történelmi hagyományainkhoz, sokkal jobban jellemzi őt ez a vörös posztó, hiszen májusban Moszkvában hajlongott Putyin előtt, tulajdonképpen ő az orosz elnök leghangosabb uniós szócsöve. Nemrég pedig Pekingben találkozott az emberi jogokat sárba tipró politikusokkal, és olyan hadsereg előtt tisztelgett, amely nem is olyan régen vérbe fojtotta a diákmegmozdulásokat és egyéb tiltakozó akciókat – nyilatkozta lapunknak Roman Týc, a politikuspukkasztó tetteikről elhíresült Ztohoven (Ki belőle) szerveződés egyik tagja.

Jirí Ovcácek szerint a Milos Zemant állandóan bíráló prágai kávéházi elemek a cseh állami jelképeket sem tisztelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.