Prága ellenőrizni akarja a migránsok kiválasztását

Prága ellenezni fogja a külföldi migránsok szétosztását az Európai Unión belül, ha nem lesz lehetősége felügyelni azok kiválasztását, akiket Csehországnak kellene majd befogadnia - jelentette ki Tomás Haisman, a cseh belügyminisztérium menedékjogi osztályának vezetője szerdán Prágában.
"Amíg nincs az asztalon a megállapodás a menekültek számáról, az áttelepítések feltételeiről, nincs miről beszélni" - mondta Haisman újságíróknak.

A cseh kormány a múlt héten úgy döntött, hogy Csehország a következő két évben összesen 1500 migránst fogad be. Haisman úgy véli, az uniós szintű megállapodás az áttelepítendők konkrét számáról még messze van.

"Készen állunk arra, hogy szeptembertől foglalkozzunk a dologgal. Amíg Brüsszelben nem születnek meg a konkrét megállapodások, semmiféle részletet nem hozunk nyilvánosságra" - fejtette ki Haisman. Leszögezte: Prága szerint a migránsok számán kívül a folyamat konkrét szabályait is előre meg kell határozni.

"A mi érdekünk, hogy csak olyan országból telepítsünk át menekülteket, amelyben ellenőrizni tudjuk kiválasztásukat. Nem akarjuk, hogy a kiválasztást más végezze helyettünk" - mondta. "Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, Csehország ellenezni fogja az áttelepítéseket" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.