Pozsonyban már Obamát is Orbánra küldenék

A magyar kormányfő politikája annyi potenciális problémát és biztonsági veszélyt hordoz magában nemcsak Szlovákia, hanem az egész közép-európai régió számára, hogy megfékezésére nem lenne lehetetlen megszerezni az unió és a távolabbi szövetségesek, köztük az USA támogatását is – vélekedik kommentárjában a Sme liberális napilap.

Bár a Radicová-kormány úgy tesz, mintha még semmi sem lenne eldöntve, már hónapok óta tudjuk, hogy a határon túli magyarok az állampolgárság mellé választójogot is kapnak - bírálja a szlovák kabinetet a Sme liberális napilap.

Peter Morvay, a kommentár szerzője úgy véli: Orbán néhány napja elhangzott kijelentése ez ügyben nem hozott semmi újat, de fontos, mert a jól ismert tény ezzel a legmagasabb helyről nyert megerősítést. A tényleges helyzet tavaly decemberhez hasonlítva, amikor Iveta Radičová azt mondta, hogy az igazi probléma az lenne, ha a határon túli magyarok az állampolgárság mellé választójogot is kapnának, nem változott. A szlovák pozíció már akkor sem volt más, mint „a fej homokba dugása".

Azt is el kell ismerni, hogy a szlovák kormánynak valóban nagyon korlátozott lehetőségei vannak a magyar döntésre való reagálásra. Fico és néhány koalíciós képviselő paranoiás, nacionalista megoldásai rosszabbak, mint maga a kettős állampolgárság - szögezi le Morvay. Szerinte azt sem lehet állítani, hogy az Orbán-kormány tervei egyértelműen ellentétben lennének a nagyon tökéletlen nemzetközi joggal, sőt a külföldön élő honfitársaknak adott választójogra is vannak precedensek. Ennek ellenére Orbán politikája annyi potenciális problémát és biztonsági veszélyt hordoz magában nemcsak Szlovákia, hanem az egész közép-európai régió számára, hogy megfékezésére nem lenne lehetetlen megszerezni az unió és a távolabbi szövetségesek, köztük az USA támogatását is - vélekedik a szerző.
Szerinte ehhez az kellene, hogy a kormány diplomáciai kampányt folytasson külföldön, s ne bagatellizálja el a problémát. Radičová eddigi taktikája a tanulságok levonására képtelen Nyugat diktátorokkal szembeni politikáját idézi, amely arra számít, hogy együttműködéssel változásokat érhet el, miközben a nyílt bírálatokat visszafogja.

Természetesen nincs ok arra, hogy Szlovákia ne működjön együtt az Orbán-kormánnyal, például Közép-Európa energetikai függetlenségének a megerősítése érdekében. "Ha azonban ezt a hallgatás árán, s ezzel a tetteikkel való látszólagos egyetértés mellett tesszük, az eredmény....számukra csak ösztönzés lesz" - zárja kommentárját Morvay.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.