Pozsonyban is lesz Terror Háza

A kelet-közép-európai államok közül utolsóként Pozsonyban is létrejön egy, a kommunizmus bűntetteit bemutató múzeum. A projekt állami segítséget nem kap, a kulturális miniszter szerint van már elég múzeum.

– Néhány hónap elteltével már fogadhatjuk is az első látogatókat Pozsony központjában – erősítette meg az MTI-nek kedden a múzeum létrehozásának ötletével előálló Frantisek Neupauer, a Feltűnésmentes Hősök polgári társulásnak és a Keresztény Intézetek Fórumának elnöke. Hozzátette: ezekben a napokban szólítják meg támogatóikat és partnereiket, és már véglegesítődött a leendő múzeum helyszíne is, ennek konkrét helyét azonban egyelőre nem akarta elárulni. A múzeum létrehozásának ötlete már a rendszerváltást követően felmerült, az azonban, hogy megvalósítása belátható közelségbe kerüljön, sokáig váratott magára.

Frantisek Neupauer – aki korábban a kommunista titkosszolgálat aktáit dokumentáló Nemzeti Emlékezet Intézetének munkatársa volt – az MTI-nek elmondta: a kommunizmus bűntettei múzeumának létrehozását a Keresztény Intézetek Fórumának felhívása gyorsította fel. Ezt 2010. november 25-én – az utolsó csehszlovákiai politika foglyok szabadon bocsátásának 20. évfordulóján – tették közzé. A felhívást a berlini hasonló intézmény vezetőjének jelenlétében hirdették meg. Hubertus Knabe, a STASI volt – ma múzeumként szolgáló – börtönének igazgatója akkor rámutatott: "Egyedül Szlovákiában nincs ilyen jellegű múzeum, mintha önöknél nem is lett volna kommunista elnyomás!" A felhívást később csaknem háromezren írták alá.

Egy évvel később, Iveta Radicová akkori kormányfő is felkarolta az ötletet. Ezt követően kezdődött meg – a múzeum létrehozását célzó – párbeszéd a kulturális tárca, a Nemzeti Emlékezet Intézete és a Keresztény Intézetek Fóruma között. A projekt azonban a Radicová-kormány bukásával megfeneklett. A múzeum létrehozása ismét a márciusi parlamenti választásokat követően került elő, a baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) alkotta kormány azonban – anyagi okokra hivatkozva – elzárkózott a terv kivitelezésétől. – Múzeumok viszonylag széles hálózatával rendelkezünk, így a kulturális miniszternek van mit csinálnia, hogy a megfelelő működésüket és a meglévők fejlesztésének finanszírozását biztosítsa – jelentette ki a téma kapcsán Marek Madaric kulturális miniszter áprilisban.

A múzeum létrehozása kapcsán a napokban állt be változás, miután kiderült, hogy a kezdeményezést támogatni fogja a pozsonyi székhelyű Szent Erzsébet Egészségügyi Magánfőiskola. Ennek kapcsán Frantisek Neupauer megerősítette: így már állami segítség nélkül is képesek lesznek létrehozni a kommunizmus bűntetteit bemutató múzeumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.