Pozsony van is, meg nincs is

Északi szomszédunknál a kormányválság miatt azt sem tudják, ki képviselje az országot a vasárnapi uniós csúcson.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül második olvasatba utalták a jövő évi költségvetés tervezetét a múlt héten megbukott négypárti kormánykoalíció parlamenti képviselői.  Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke ezt a lépést azzal magyarázta, hogy a dokumentumot ők is támogatták Iveta Radicová kabinetjében, még mielőtt a bizalmi szavazást megejtették volna.

Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője tegnap felszólította a jobboldali döntéshozókat, hogy a március 10-ére kiírt előrehozott választásokig már ne fogadjanak el semmilyen sarkalatos törvényt, mert azokat az új kabinet – amelyben meggyőződése szerint pártjának meghatározó szerepe lesz – minden bizonnyal visszavonja. Többek között új büdzsét készít, amelynek része lesz a bank- és a progresszív adó is.

Úgy vélekedett, hogy Radicovának bukott kormányfőként már nincs semmilyen meghatalmazása, ezért nem kívánatos, hogy ő képviselje Szlovákiát a vasárnapi uniós csúcstalálkozón. A volt kormánypártok vezetői szerint viszont ameddig Ivan Gasparovic elnök nem meneszti a kabinetet – amelynek a múlt héten a honatyák nem szavaztak bizalmat –, addig hivatalban levő miniszterelnökként teljes joggal képviselheti hazáját.

Az államfő a tervek szerint pénteken jelenti be, hogy milyen megoldást talált a jelenlegi kormányválságra. A szlovákiai alkotmány rendelkezése szerint mindenképpen menesztenie kell a bizalmi szavazáson megbukott kabinetet, de az alaptörvény nem szab határidőt ehhez a döntéshez. Nem kizárt az sem, hogy az elnök képviseli majd északi szomszédunkat a vasárnapi csúcstalálkozón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.