Pozsony újra megsértődött

Hivatalos közleményben ítélte el Göncz Kinga szlovák „idegengyűlöletről” szóló tegnapi kijelentését Pozsony. A nyilatkozatháború valószínűleg kitart Ján Kubis decemberi látogatásáig. Szlovák kollégáját a magyar tárcavezető hívta meg Budapestre.

A szlovák külügyminisztérium csütörtökön nyilatkozatban utasította vissza Göncz Kinga magyar külügyminiszter kijelentéseit, különösképpen azt a tegnap elhangzottat, amelyben a magyar diplomácia vezetője a Szlovákiában megnyilvánuló „idegengyűlöletről” beszélt, amiért ezért a szlovák kormányt tette felelőssé. Az MTI szlovák irodájához eljuttatott nyilatkozat szerint „ez is csak Budapest hosszú távú, a Szlovák Köztársaság és a szlovák kormány lejáratását célzó politikájának része”, amelyben Pozsony szerint az utóbbi időben Göncz Kinga egyre gyakrabban vesz részt.

A szlovák diplomácia meghökkentőnek nevezi, hogy a magyar külügyminiszter asszony egy héttel azt követően adott hangot bírálatainak, hogy Brüsszelben a magyar fél kezdeményezésére kétoldalú megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Ján Kubissal. Jóllehet megbeszélésük erre bőséges teret kínált, Göncz Kinga ott "az idegengyűlöletről nem tett említést". Szlovákia „újfent nyomatékosan hangsúlyozza, hogy két ország közti pragmatikus és konstruktív, az európai értékek szellemének megfelelő párbeszédben érdekelt” – áll a nyilatkozatban, amely emlékeztet, hogy a Göncz Kinga Brüsszelben hivatalos budapesti látogatásra invitálta Ján Kubist, aki arra készül, hogy decemberben eleget tegyen a meghívásnak.

Pozsony azonban ezzel együtt a jövőben is mindennemű ultimátumot, a magyar politikusok részéről elhangzó minden Szlovákia és a szlovák kormány ellen, nemkülönben a Szlovákia polgárai elleni gyalázkodást vissza fog utasítani – fogalmaz dokumentumában a szlovák külügyminisztérium, reagálva, Göncz Kinga a magyar közszolgálati televízió Napkelte című műsorában tett megjegyzésére. A magyar tárcavezető a kedvezőbbre fordult román-magyar kapcsolatokat a sokkal kedvezőtlenebb szlovák-magyar viszonnyal összehasonlítva a szlovákiai "idegenellenességről" beszélt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.