'Szlovákia felbillent'

Már nem várunk sokat Robert Fico kormányától – nyilatkozta a Die Presse osztrák napilapnak adott interjújában Balázs Péter magyar külügyminiszter. A tárcavezető szerint az Európai Unió nincs felkészülve a Sólyom László kitiltásához hasonló „lehetetlen helyzetekre”. Az MKP követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a nyelvtörvénnyel kapcsolatos teljes EBESZ-Pozsony levelezést.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek úgy látja, a szlovákiai államnyelvtörvény elfogadásával egyfajta egyensúly felborult, és a legfontosabb feladat ennek a helyreállítása. Ezt emelte ki Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Hágában, miután négypárti, csúcsszintű parlamenti delegáció élén megbeszélést folytatott a politikussal. Az MTI-nek nyilatkozva a házelnök megerősítette azt is, hogy Vollebaek szeptember 15-én Budapestre látogat, és más programok mellett részt vesz a külügyi bizottság ülésén is.

Az EBESZ-főbiztos a találkozó után kiadott közleményében alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a nyelvtörvény végrehajtási rendelete ne érintse hátrányosan a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekhez tartozókat.

Vollebaek emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban mindkét ország kormányaival és parlamentjeivel, valamint a magyar kisebbség illetékeseivel is folytatott tárgyalásokat a nyelvtörvényről. Aláhúzta, hogy mindaddig be kíván kapcsolódni a probléma kezelésébe, amíg minden félnek elfogadható megoldást találnak.
A közleményben a főbiztos fontosnak nevezte a megfelelő egyensúly biztosítását az államnyelv megerősítése és a kisebbségek nyelvi jogainak megvédelmezése között. Jelezte, hogy ő maga is javaslatot tett olyan intézkedésekre, amelyek az egyensúlyt javíthatják, és lépéseket javasolt arra is, hogy a törvény "arányos és megfelelő módon" legyen végrehajtható.

Ismét biztatta a szlovák és a magyar kormányt, hogy a jószomszédság és barátság szellemében folytassanak építő jellegű párbeszédet a lezáratlan témákról, és "használják ki a kétoldalú lehetőségek egészét". Vollebaek "parancsolónak" nevezte, hogy a következő lépések kidolgozásába a szlovákiai nemzeti kisebbségek képviselőit is vonják be.

Üdvözölte egyúttal, hogy mindkét fél szívesen vette részvételét a kisebbségügyi vegyes bizottság közelgő találkozóján, és arra is kérték, hogy biztosítsa, a következő lépések figyelembe veszik "valamennyi érdekelt jogait és legitim igényeit".

„Hajuknál fogva előrángatott dolgok"

Szlovákia öngólt lőtt azzal, hogy nem engedte be Sólyom Lászlót – mondta  Balázs Péter a Die Presse csütörtöki számában megjelent  interjúban.

A tárcavezető szerint míg a magyar kormány célja kibővíteni az együttműködést, Szlovákia „durva válaszlépésekkel” reagál. Felidézte,  hogy június elején a szlovák parlamentben vitanapot tartottak az  úgynevezett „magyar veszélyről”. Utóbbiról azt mondta, hajánál fogva  előrángatott dolog. Az új szlovák nyelvtörvény - folytatta -  egyértelműen a magyar kisebbség és a magyar nyelv nyilvános  használata ellen irányul, a csúcsot pedig az jelentette, hogy nem  engedték be Szlovákiába Sólyom Lászlót. Az nem járja – fogalmazott  Balázs Péter –, hogy egy államfő ne léphesse át két schengeni ország  határát.

A szlovákok már rég elfeledkeztek a Varsói Szerződés csapatainak  1968-as bevonulásáról, emellett Sólyom tavaly bocsánatot is kért  Magyarország nevében az abban való magyar részvételért - válaszolta  az újságírónak arra a felvetésére, hogy diplomáciai szempontból nem  volt-e meggondolatlan dolog augusztus 21-re, az invázió  évfordulójára kitűzni a révkomáromi szoboravatást.

Az Európai Unió (EU) nincs felkészülve ilyesféle lehetetlen  helyzetekre, mint a magyar államfő ellen hozott beutazási tilalom -  vélekedett a miniszter azzal kapcsolatban, hogy az EU miért nem lép  fel határozottabban. Balázs szerint a „magyar kártya” egy politikai játék  része a szlovák kormány részéről. Ami a két ország közötti  együttműködést illeti, a Robert Fico vezette kormánytól már nem vár  sokat a magyar külügyminiszter, aki a Szlovákiára nehezedő nemzetközi nyomás eredményének  tulajdonította, hogy a módosított nyelvtörvény megszegését egyelőre  nem büntetik. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet  (EBESZ) bírálta, hogy a törvény rendkívül tágan, száz eurótól ötezer  euróig szabta meg a büntetés összegét, ugyanakkor bizonytalan,  hogyan állapítják meg a büntetés nagyságát – mondta.

Szlovákia öngólt lőtt a magyar elnök elleni beutazási  tilalommal, s a nyelvtörvényt kedvezőtlenül ítélik meg külföldön – vélekedett. Magyarországra mindenekelőtt a szélsőjobboldali  Jobbik és annak Magyar Gárdája vet rossz fényt – válaszolta arra a  kérdésre, hogy nem ítélik-e meg kedvezőtlenül Magyarországot a  Szlovákiával való "állandó perlekedés" miatt.

A miniszter szerint soha nem voltak még jobbak az együttműködés  feltételei. Mindkét ország az EU és a NATO tagja, s a helyi  önkormányzatoktól a gazdaságig számos szinten van példa szoros  együttműködésre. Politikai szinten azonban csak kis lépésekben  közeledhet Szlovákia és Magyarország. Fontos lenne, hogy mindkét  országban jobban megismerjék a másik kultúráját és történelmét - hangsúlyozta Balázs Péter a Die Pressében.

Egyeztetett végrehajtás?

Ezzel párhuzamosan a Magyar Koalíció Pártja felszólította a szlovák kormányt: tegye közzé  a teljes levelezést, amelyet Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségi  főbiztosával folytatott az államnyelvtörvény módosításáról.

Berényi József, az MKP elnökhelyettese csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján közölte: a párt küldöttsége szerdán találkozott  a főbiztossal, s a megbeszélés alapján arra a következtetésre  jutottak, hogy további, eddig nyilvánosságra nem hozott dokumentumok  léteznek, amelyek a jövőben befolyással lehetnek a vita  kimenetelére. Berényi kijelentette: a szlovák külügyi és az  oktatásügyi tárca tájékoztatása Vollebaek nyelvtörvénnyel  kapcsolatos álláspontjáról nem volt korrekt, helyes és  kiegyensúlyozott.

Az EBESZ kisebbségi főbiztosa – Berényi beszámolója szerint – a  találkozón sajnálatát fejezte ki afelett, hogy véleményét a  nyelvtörvény módosításának előkészületei során nem vették figyelembe, holott kifogásokat fogalmazott meg.

Az MKP azt szeretné, ha a kulturális minisztérium a  jogszabályhoz kapcsolódó módszertani végrehajtási utasításokat  kidolgozó szakcsoportba a magyar kisebbség képviselőit is meghívná. „A módszertani utasítások által lehetőség nyílik a jogszabály néhány  nem világos rendelkezésének a tisztázására” – jegyezte meg a  politikus.

A szlovák fél korábban azt közölte, hogy a végrehajtási utasításokat egyeztetni kívánja az EBESZ kisebbségi főbiztosával.  Marek Madaric, szlovák kulturális miniszter hétfői nyilatkozata  szerint az utasítások az év végére lesznek készen, addig a tárca nem  kívánja érvényesíteni a törvény megsértéséért kiszabható  pénzbüntetéseket.

Berényi kijelentette: Vollebaek úgy vélte, hogy éppen ezek a  büntetések jelentik a nyelvtörvény legkomolyabb problémáját. A párt  álláspontja szerint ezt a problémát pontosítani kell. A magyar párt  szeretné elérni, hogy a végrehajtási utasításokba bekerüljön: a  hivatalnok olyan településeken is szankcióktól mentesen beszélhessen  anyanyelvükön a kisebbségek képviselőivel, ahol azok aránya nem éri  el a 20 százalékot.

Az MKP alelnöke jelezte: várható, hogy az európai intézmények  nyomást gyakorolnak Szlovákiára egy általános kisebbségi törvény  elfogadása érdekében. "A Szlovák Köztársaság, mint az Európai Unió  tagállama már nem kap figyelmeztetéseket, de ajánlásokat, amelyeket komolyan kellene vennie" - húzta alá Berényi.

A szlovák külügyminisztérium szerint az MKP képviselőinek találkozója Vollebaekkel nem kérdőjelezte meg a kisebbségi főbiztos Pozsony által nyilvánosságra hozott állásfoglalásának lényegét, miszerint a nyelvtörvény nem ellentétes az európai normákkal és törvényes célt követ.

"A külügyminisztérium olyan lépésnek tartja az MKP képviselőinek látogatását az EBESZ kisebbségügyi főbiztosánál, amelynek hozzá kellene járulnia a nyelvtörvény-módosítás körül támadt zavarok elhárításához" - reagált Berényi kijelentésére Peter Stano külügyi szóvivő. A külügyminisztérium ezért elvárja az MKP-tól, hogy jövőbeni állásfoglalásaiban ezt vegye figyelembe. A szóvivő ugyanakkor leszögezte: a tárca intenzív párbeszédet folytat Vollebaekkel, s készülnek szeptember közepére tervezett pozsonyi látogatására.

Balázs Péter magyar külügyminiszter kézfogása szlovák kollégájával, Miroslav Lajcakkal külön megbeszélésük előtt az EU-külügyminiszterek találkozóján a szlovéniai Bledben
Bled, 2009. augusztus 30. BALÁZS Péter magyar külügyminiszter (b) kezet fog szlovák kollégájával, Miroslav LAJCÁK-kal, külön megbeszélésük előtt, az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján a szlovéniai Bledben 2009. augusztus 30-án. (MTI/EPA/VORANC VOGEL)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.