Pozsony most éppen nem tudja ellenőrizni a szélsőségeseket

A Sme című liberális pozsonyi lap szerint rejtély, hogy Sólyom László pénteki révkomáromi látogatásával kapcsolatban a szlovák kormány miért hangoztatja azt, hogy most nem tudja ellenőrizni a szlovák szélsőségeseket, holott korábban ilyen címen élesen bírálta Magyarországot, azt állítva, Szlovákiában ez nem fordulhat elő.

Ha egy ügy fejleményei rossz irányba fordulnak, a felelős politikusok azon vannak, hogy a helyzet már ne rosszabbodjon. A szlovák politikusok azonban ennek az ellenkezőjét teszik. Ha a szélsőségesen gondolkodó csoportok esetleg nem vették volna észre, hogy Szlovákiába látogat a magyar államfő, akkor felhívták a figyelmüket erre, és "használati utasítást adnak nekik, hogy értelmezzék a látogatást". Elsősorban, mint Szlovákia ellenes tudatos provokációt, mint kísérletet a magyar államiság megünneplésére Szlovákiában, mint alkalmatlan és nem szívesen látott látogatást - írja Marián Lesko, a lap kommentátora pénteken.

Ezek olyan nyilatkozatok - véli a szerző - amelyek nagyon ösztönzően hathatnak bizonyos csoportokra.  Emlékeztet: A szlovák kormányfő a szerdai magyar nagykövetségi fogadás után újságíróknak azt mondta, hogy a szlovák fél nem tudja és nem is fogja megakadályozni azt, hogy Sólyom László Szlovákiába jöjjön. Ugyanakkor azt sem tudja megakadályozni, hogy a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) szélsőségesei, vagy más pártok hívei Révkomáromba menjenek tüntetni.

"Az az információ, hogy +mi nem tudjuk megállítani a Szlovák Testvériség szélsőségeseit+ sokkoló újdonság, vagy a tehetetlenség váratlan megnyilvánulása. Hosszú hónapokon át azt hallgatjuk, hogy a magyar kormány nem lép fel elégségesen a szélsőségesség ellen, mert azt nem tartja ellenőrzése alatt. Eltérően Szlovákiától - mint a kormányfő állítja -, ahol keményen harcolunk ellene, s ezért +itt nincsenek utcákon masírozó gárdák, nem égetünk zászlókat, s nem járunk fasiszta egyenruhában+. Ha mindenütt és minden területen meg tudjuk állítani a szélsőségességet, valóban rejtély, miért nem tudjuk megállítani akkor, amikor a magyar államfőhöz Révkomáromba látogatna" - mutat rá a lap.

"Májusban a szlovák és a magyar diplomácia vezetői megegyeztek abban az elvben, hogy +minden ország saját területén felelős a szélsőséges jelenségek ellenőrzéséért+. Ez az elv akkor is érvényes, ha az egyik ország elnöke a másik ország területén tartózkodik" - zárja kommentárját a tekintélyes szlovák napilap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.