Sólyom üzent a szlovákoknak

Sólyom László köztársasági elnök pénteken a diplomáciai csatornákon keresztül fordult szlovák kollégájához, és jelezte: fenntartja részvételi szándékát a komáromi szoboravatón. Ivan Gasparovic szlovák elnök bekérette a magyar nagykövetet, a külügyminiszter szerint a látogatás árt a kétoldalú kapcsolatoknak. Pozsony korábban egy szóval sem kifogásolta a látogatás időpontját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar államfő üzenetében kifejtette: a komáromi Szent István Szoborbizottság meghívását elfogadta, erről a szlovák felet időben tájékoztatta, részvételi szándékát továbbra is fenntartja.

Sólyom László Ivan Gasparovic szlovák államfővel 2008-ban
Sólyom Lászó és Ivan Gašparovič, a Szlovák Köztársaság elnöke

A rendezvény időpontjával kapcsolatban Sólyom László jelezte: már 2008. augusztus 21-én, a Csehszlovákia elleni agresszió negyvenedik évfordulóján nyilvános beszédben fejezte ki sajnálatát a cseh és a szlovák népnek. Korábban az időpontot illetően semmilyen szlovák diplomáciai forrás nem vetett fel kifogásokat.

A magyar köztársasági elnök biztosította a szlovák államfőt, hogy a korábbi találkozásaik, egyetemi párbeszédük együttműködő szellemének üzenetével érkezik Komáromba. A már megfogalmazott javaslat alapján Sólyom László továbbra is számít arra, hogy a lengyelországi visegrádi négyek csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélésen tekinthetik át Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak valamennyi aktuális kérdését, köztük a nyelvtörvény módosításának ügyét is.

Ivan Gasparovic pénteken felkérte Sólyom Lászlót, hogy fontolja meg aznapi szlovákiai látogatását. A szlovák államfő ezt a kérést pénteken délelőtt közölte Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövettel, akit bekéretett hivatalába.

Gasparovic azt mondta, hogy "bizonyos aggodalmai" vannak a látogatással kapcsolatban. Úgy fogalmazott: ha Sólyom kérése ellenére is Révkomáromba látogat, azzal bizonyos célt követ, s döntése (Sólyomé) hatással lesz szlovák-magyar kapcsolatok és együttműködés további alakulására.

"Bízom abban, hogy kérésemet komolyan veszi, bízom abban, hogy a látogatást mérlegelni fogja, és arra nem kerül sor" - jelentette ki a szlovák államfő. Kizárta azonban, hogy Sólyom tervezett látogatásának megvalósulása esetleg a szlovák-magyar diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethetne. Megjegyezte: személyesen jó a kapcsolata Sólyommal, s a visegrádi négyek államfőinek közelgő lengyelországi találkozóján kétoldalú tárgyalásokat terveznek. Biztosította viszont Sólyom Lászlót: ha mégis úgy dönt, hogy magánlátogatást tesz Révkomáromban, a szlovák hatóságok kötelesek mindent megtenni biztonsága érdekében, s ezt meg is teszik.

A magyar államfőt nem tántorították el a támadó szlovák hivatalos megnyilatkozások attól, hogy péntek délután elutazzon Révkomáromba. Sólyom László programjában semmilyen változás nincs, így délután részt vesz és beszédet mond Révkomáromban a közadakozásból állított Szent István szobor avatásán - mondta az MTI kérdésére Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője pénteken.

A látogatásra Révkomárom vezetése hívta meg a magyar köztársasági elnököt. A szlovák vezetők az ünnepségre nem kaptak meghívást.

Korábban a szlovák külügyminiszter tanácsolta Sólyom Lászlónak, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, a pénteki nap folyamán ne utazzon Szlovákiába. - Okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor - állapította meg Miroslav Lajcák, aki erről telefonon magyar kollégáját Balázs Pétert is tájékoztatta.

Lajcak pénteken találkozott a pozsonyi külföldi nagykövetségek képviselőivel és tájékozatta őket a szlovák-magyar kapcsolatok jelenlegi problémáiról - közölte Peter Stano külügyminisztériumi szóvivő. A külügyminiszter a találkozón azt mondta, hogy Sólyom László látogatása bátoríthatja a szélsőségeseket, s Szlovákiának kötelessége ezt megakadályozni. Kifejtette: Szent Istvánt a szlovákok is királyuknak tekintik, szobrával nincs probléma, de a látogatás időpontja (a Varsói Szerződés hadseregei - köztük a magyar katonák - 1968-as bevonulásának évfordulója), és az előkészítés módja Pozsony számára elfogadhatatlan.

Sólyom László pénteken délután Révkomáromban részt vesz Szent István király szobrának felavatásán. A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt vesz a szobor felavatásán. A miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért, és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős.

Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. A szlovák vezetők szerint ezért "érzéketlenség", hogy Sólyom ezen a napon tesz magánlátogatást Szlovákiában. "Ez a dátum Csehszlovákia történetében nagy megrázkódtatással kapcsolatos. Ez a demokrácia fekete napja. Nem alkalmas arra, hogy ide jöjjön egy olyan állam képviselője, amely részt vett a beavatkozásban" - fejtette ki a Gasparovic.

- A magyar hadsereg csak statiszta szerepet játszott Csehszlovákia 1968 augusztusi szovjet megszállásában - nyilatkozta ezzel kapcsolatban Michal Horsky szlovák politológus a pozsonyi SITA hírügynökségnek. Összekötni ezt az évfordulót Sólyom látogatásával szándékos ferdítés és helytelen, s külügyminisztériumunk alacsony kultúrájának bizonyítéka" - szögezte le Horsky.

A két szlovákiai magyar párt - a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most - viszont nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a magyar államfő Révkomáromban részt vesz Szent István szobrának felavatásán, s ezért a Sólyom Lászlót ért szlovák bírálatokat csütörtökön visszautasította. A Sme című liberális pozsonyi lap csütörtökön szintén eltúlzottnak minősítette a szlovák reagálásokat, s úgy vélte: a szoboravatáson mindkét ország vezetőinek ott lenne a helye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.