Pozsony a módosítás módosítására készül

Az új pozsonyi kormány az államnyelvtörvény megváltoztatását és a magyarországi jogszabály szlovákiai hatástalanítását tervezi

Szombattól hatályos a szlovák állampolgárságról rendelkező, módosított törvény. A jogszabály szerint az a személy, aki saját kérelme alapján kettős állampolgárságot szerez, néhány kivételtől eltekintve, azonnal elveszíti a szlovákot. Ezt a jogi normát gyorsított eljárásban fogadta el a pozsonyi parlament, csupán néhány órával azután, hogy az Országgyűlés megszavazta azt a törvénymódosítást, amely jövő januártól megkönnyíti a szomszédos országokban élő magyaroknak, hogy egyéni kérelmeik alapján kettős állampolgárságot szerezzenek. Arról is döntöttek Pozsonyban, hogy a módosított törvény július 17-étől, vagyis attól a naptól hatályos, amikor tizennyolc évvel ezelőtt a szlovák politikusok kinyilvánították az ország szuverenitását és önrendelkezési jogát a bomlásban levő Csehszlovákiában.

Lapunk érdeklődésére a pozsonyi belügyminisztériumban csupán annyit közöltek, hogy az új szlovák kabinet programjában szerepel az előző kormánykoalíció által keresztülhajszolt törvénymódosítás értelmetlen rendelkezéseinek az eltörlése. Iveta Radicová kormányfő elmondta, hogy olyan javaslatot készítenek elő, amely nem bünteti a polgárokat, ugyanakkor Szlovákiában hatástalanítja a magyarországi jogszabályt. - Nem riogatni kell a polgárainkat, hanem megvédeni – nyilatkozta, de több konkrétumot nem mondott.

Mikulás Dzurinda, a pozsonyi diplomácia új vezetője még kinevezése előtt úgy vélekedett, hogy a magyarországi jogszabály ellentétes az európai értékrenddel. - Elképzelni sem tudom, hogy például a franciák kettős állampolgárságot adnának a belgiumi vallónoknak, vagy a németek Ausztria és Svájc polgárainak – vélekedett a kormánypárti Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) elnöke. Kinvezése óta viszont csupán azt a véleményét ismételte meg, hogy erre a vitás kérdésre is politikai megoldást kell találni.

A pozsonyi törvénymódosítás ellen a külföldön élő szlovákiai polgárok is tiltakoztak.

Petr Necas Pozsonyban tárgyal

Első hivatalos külföldi útjára hétfőn Szlovákiába érkezik az új cseh kormányfő. Petr Necas vendéglátójával, Iveta Radicovával tárgyal, majd pedig együtt indulnak Budapestre, a visegrádi négyek miniszterelnökeinek keddi találkozójára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.