Fico kiakadt a nyugatiakra

Szlovákia határozottan visszautasítja azokat a bírálatokat, amelyekkel vezető nyugat-európai politikusok illették az EU keleti államainak menekültüggyel kapcsolatos magatartását.

– Kritikájukat nem fogadjuk el, és nem is hátrálunk meg ezek miatt – jelentette ki a szlovák államfő a belbiztonsági tanács hétfői rendkívüli ülése után.

Robert Fico így folytatta: – Nehéz elfogadni azoknak az elmarasztalását, akik nem támogatták Románia és Bulgária belépését a schengeni övezetbe. Ha pedig nem mondjuk ki az igazságot a jelenlegi migrációról és valós okairól, akkor képtelenek leszünk jó irányba elmozdulni. Ugyanis a bevándorlóknak legalább 95 százaléka gazdasági menekült, ezért igyekeznek szinte kivétel nélkül Németországba vagy Nagy-Britanniába – szögezte le.

A szlovák kormányfő megismételte kabinetjének azt az álláspontját is, amely szerint ha Brüsszel újra indítványozná a menekültek befogadásával kapcsolatos kötelező kvótákat, akkor Pozsony ismét határozott nemmel szavazna.

– Ha elfogadnánk ezt a javaslatot, akkor egy napon akár arra is ébredhetnénk, hogy 100 ezer arab menekült tartózkodna hazánkban. Hajlandóak vagyunk önkéntes alapon annyi politikai menekültet befogadni, amennyit el tudunk látni, továbbá anyagiakkal is támogatni a schengeni határokon kívüli menekülttáborok létesítését – közölte Robert Fico, aki bejelentette azt is, hogy a visegrádi négyek kormányfői e hét végén Prágában egyeztetik álláspontjukat a tervbe vett uniós csúcstalálkozó előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.