Post: a régmúlthoz tér vissza Obama

A leendő  amerikai elnök, a mindeddig a múlttal való gyökeres szakítást  hirdető Barack Obama az első jelek szerint nem a múlttól való  eltávolodást, hanem a korábbi demokrata mandarinok hatalmának  helyreállítását választja - írta a The Washington Post elemzője.

Első, pénteki sajtótájékoztatója alatt Obama mögött Bill Clinton volt elnök kabinetjének több tagja és tanácsadója sorakozott  fel, közöttük Bill Daley volt kereskedelmi miniszter, Bob Reich  egykori munkaügyi miniszter, továbbá Larry Summers, Clinton  pénzügyminisztere és Bob Rubin, aki ugyancsak a pénzügyi tárcát  vezette a Clinton-évek alatt. Ott állt Laura Tyson, Bill Clinton  gazdasági tanácsadóinak igazgatója és az Obama kabinetfőnöki  felkérését elfogadó Rahm Emanuel, Clinton egykori közeli tanácsadója.

A The Washington Post szerint Obama első nyilatkozatát módfelett  óvatos szóhasználat jellemezte. Állásfoglalását ismertetve a majdani  elnök hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ő az Egyesült Államok elnöke.  "Ha az elnöki jelző óvatosságot jelent, a leendő vezető valóban  elnöki volt" - írta Dana Milbank.

A kommentátor rámutatott: akárcsak George Bush elnök utóbbi  hetekben mondott beszédei alatt, Obama első sajtónyilatkozatakor is  esett a Dow Jones tőzsdei mutató. Obama azt ígérte, hogy átmeneti  csapata szoros figyelemmel követi a gazdaság állapotát. A tőzsdei  index beszéde elején aznap 255 pontos növekedést mutatott, beszéde  végén a mutató 145 pontos szintre esett vissza.

A The Washington Post egy másik cikke azt hangsúlyozta, hogy a  Bush-kormány és az Obama-stáb példa nélküli együttműködést mutat a  hatalomátadás zökkenőmentességének biztosításában. Az újság  kiemelte, hogy a hatalomváltásra nagyon nehéz körülmények között  kerül sor, hiszen az Egyesült Államok két országban is háborúzik, a  gazdasági válság teljes mértékben kibontakozott, és nem múlt el egy  újabb terrortámadás veszélye. Az elnökválasztási kampány éles  hangneme után meglepő udvariasság tapasztalható a Fehér Ház és Obama  között, aki korábban szinte minden beszédében kíméletlenül ostorozta George Bush elmúlt nyolc évi, szerinte kudarcot jelentő kormányzását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.