Portugáliában is házasodhatnak majd az egyneműek

A portugál kormány elfogadta a homoszexuális párok házasságkötése előtt utat nyitó törvényjavaslatot.

A homoszexuális szervezetek a törvényjavaslat mielőbbi parlamenti elfogadását sürgetik. Az életbe lépést késleltetheti, amenyiben a konzervatív értékeket valló köztársasági elnök úgy dönt, alkotmányossági felülvizsgálatot kér.

Az egyneműek közötti házasság a szeptemberben újraválasztott szocialista kormány egyik legfontosabb választási ígérete volt. Az első mandátum alatti abszolút többséget másodszorra már elérni képtelen szocialisták többek között ezzel az ígérettel igyekeztek maguk mellé állítani a baloldali szavazókat.

A kormány minél előbb az országgyűlés elé kívánja terjeszteni a javaslatot. A parlamentben kisebbségben lévő szocialisták számíthatnak a Baloldali Blokk, a kommunista párt és a zöldek támogatására, ami elég lenne a relatív többséghez. A jobboldali ellenzék egy másik törvényjavaslatot szándékozik vitára bocsájtani, amely az egynemű párok "civil unióját" tenné lehetővé.

A homoszexuálisok egyesülete, az ILGA-Portugal üdvözölte az "eddigi egyenlőtlenséget megszüntető történelmi" döntést, amely "Portugáliát a diszkrimináció elleni harc élvonalába helyezi". "Az egynemű párkapcsolatot övező évtizedes elnyomás és elhallgatás után, végre lehetőség nyílik a különböző neműek közötti házassággal egyenértékű törvényes kapcsolatra" - szól a szervezet közleménye.

Az ILGA ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a kormány a homoszexuális házaspárokra nem kívánja kiterjeszteni az örökbefogadás lehetőségét.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.