Portugália államszövetségre lépne Spanyolországgal

A portugálok csaknem 40 százaléka azt szeretné, ha hazájuk államszövetségre lépne a Spanyolországgal – derül ki a salamancai egyetem felméréséből.

A „szövetkezési”  óhaj okai főleg gazdasági természetűek. Portugália ugyanis az Európai Unió egyik leggyengébben teljesítő tagállama, GDP-je alig ötöde a spanyolországinak.

A megkérdezett portugálok 59 százaléka szeretne közös  adórendszert Spanyolországgal, 72 százalék pedig eltörölné a két  ország között fennálló munkavállalási korlátokat. Spanyol lapok  szerdai beszámolói szerint a portugáloknak csaknem a fele  szorgalmazza, hogy a spanyol nyelv váljék kötelező tantárggyá  Portugália általános iskoláiban.

Az államszövetség iránti lelkesedés spanyol földön már távolról  sem ilyen nagy. A megkérdezett spanyoloknak mindössze 30 százaléka  támogatná az egyesülést a kicsiny és gazdaságilag gyönge nyugati  szomszéddal, míg 34 százalék kifejezetten ellenzi azt. Csupán 37  százalék tartaná jó ötletnek, ha a két szomszédos ország közös  adórendszert vezetne be. A portugál nyelv iskolai oktatásának kötelezővé tételét pedig a spanyolok 76 százaléka elutasítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.