Porrá zúzott egy keresztény monostort az Iszlám Állam

Újabb ősi keresztény emléket pusztítottak el az Iszlám Állam terroristái. A Moszul melletti Szent Illés monostort valószínűleg még 2014 őszén rombolták le.

Újabb keresztény emléket semmisített meg Irakban az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet. Az AP most jutott hozzá olyan műholdfelvételekhez, amelyek szerint az északi Moszul közelében lerombolták az 1400 éves Szent Illés monostort.

Az amerikai hírügynökség elemzője megállapította, hogy a pusztítást feltehetőleg még 2014. augusztus-szeptemberben vitték végbe a dzsihadisták, akik szabályosan porrá zúzták a kőfalakat. Ninive tartomány illetékesei szerdán külön a BBC-nek is megerősítették, hogy az IS harcosai a földdel tették egyenlővé az ősi építményt.

A Szent Illés monostort asszíriai szerzetesek építhették a 6. században, majd káldeus katolikusok használták. Egy katolikus pap, Paul Tabit Habib atya az AP-nek elmondta, hogy a monostor a történelem során amolyan spirituális menedékként szolgált a moszuliaknak, függetlenül attól, hogy keresztények vagy muszlimok voltak-e.

Az 1970-es években az iraki Köztársasági Gárda támaszpontja működött az épületegyüttesben. Egyik fala meg is sérült, amikor 2003-ban belecsapódott egy harckocsi tornya, amelyet rakétatalálat ért. Az amerikai hadsereg szintén bázisként használta a monostort, amíg egy káplán fel nem ismerte annak történelmi jelentőségét, és egy parancsnok el nem rendelte a kiürítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.