Porosenko: Moszkvának vissza kell adnia állampolgáraink szabadságát

Nagyobb erőfeszítésekre van szükség Moszkvától az ukrán válság rendezését szolgáló minszki megállapodások végrehajtásához - mondta Angela Merkel német kancellár és Petro Porosenko ukrán államfő szerdán Berlinben, a megbeszélésük előtt tett sajtónyilatkozatban.

A fehérorosz fővárosban kidolgozott megállapodáscsomag februári aláírása óta eltelt időszak fejleményeit vizsgálva "meg kell állapítanunk, hogy nem tartunk ott, ahol szeretnénk" - mondta Petro Porosenkóval folytatott tárgyalása előtt Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy továbbra sem teljes a tűzszünet, és a fogolycsere nem halad a Miszkben rögzített menetrendnek megfelelően.

A német kancellár az ukrán elnökkel tett sajtónyilatkozatában hozzátette, hogy a megállapodások végrehajtása "nehéz, és sok vesződséggel jár", de Németország minden lehetséges módon támogatja Ukrajnát a béke helyreállításához vezető úton, és a minszki folyamat előmozdítására törekszik, együttműködve Párizzsal, Kijevvel és Moszkvával.

Porosenko hangsúlyozta, hogy Ukrajna pontról pontra végre akarja hajtani a minszki megállapodásokat, és ehhez hozzátartozik a politikai rendezés szolgálatára hivatott munkacsoportok megalakítása is.

Hozzátette, hogy több mint 30 ukrán állampolgár még mindig fogságban van Oroszország területén. Moszkvának vissza kell adnia állampolgáraink szabadságát - idézték német hírportálok az ukrán államfő nyilatkozatát.

Minszkben februárban a tavaly szeptemberben kötött tűzszüneti megállapodás végrehajtásáról dolgoztak ki 13 pontból álló megállapodáscsomagot Merkel, Porosenko, valamint Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz államfő vezetésével.

Az ukrán elnök a berlini látogatása alkalmából a ZDF német országos közszolgálati televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy az orosz fegyveres csapatok létszáma ismét emelkedik az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött ukrajnai területeken, és félő, hogy a fegyveresek Vlagyimir Putyin utasítására megpróbálják megnyitni az utat az Oroszország által tavaly Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget felé.

Főleg Mariupol környékén tartózkodik egyre több orosz katona - mondta Porosenko. Hangsúlyozta, hogy a várost meg kell védeni. "Az utolsó csepp vérünkig harcolni fogunk" - jelentette ki az ukrán államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.