Porosenko: Fegyveres színjáték volt a kelet-ukrajnai választás

Petro Porosenko hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a vasárnapi, kelet-ukrajnai szakadárok által tartott választás csak egy "fegyveres színjáték" volt, és semmi köze nem volt a választók akaratának kifejezéséhez. Az ukrán elnök válságtanácskozást hív össze kedd délutánra, melyen biztonsági főnökeivel megvitatná a hétvégén történt voksolást, és eltörölné a térségnek korábban odaítélt "különleges önkormányzati" címet.
A vasárnapi kelet-ukrajnai választás Donyeckben és Luhanszkban árt a békefolyamatoknak - mondta az ukrán elnök hétfői tévébeszédében. Petro Porosenko szerint a voksolás súlyos megsértése a szeptemberi minszki megállapodásnak, melyet Ukrajna, Oroszország, az EBESZ és a lázadók is elfogadtak.

Az államfő hozzátette, kedden ülésezik az Ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács, melyen eltörölnék azt a javaslatot, amely különleges önkormányzatiságot biztosítana a kelet-ukrajnai régióknak. A törvényt korábban Kijev hagyta jóvá, a békefolyamatok részeként. Porosenko hangoztatta: Ukrajna megmutatta, hogy szeretné rendezni a kialakult politikai konfliktus, de a szakadárok elutasították ezt a lehetőséget.

Az ukránok és a nyugati államok mindig is hangsúlyozták, hogy a oroszbarát területeknek tiszteletben kell tartania a minszki békemegállapodást, és a helyhatósági választásokat az ukrán jogszabályok szerint, decemberben kell megrendezni.

Az Egyesült Államok törvénytelennek nevezte a vasárnapi, kelet-ukrajnai voksolást. Hasonlóképp nyilatkozott az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini, aki szerint a szavazás új akadály a békefolyamatok előtt. Angela Merkel szóvivője pedig újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben a szakadár választások eredményének elismerése miatt.

A vasárnapi voksoláson megválasztották a donyecki miniszterelnököt, Olexandr Zaharcsenko személyében, akinek pártja első helyezést ért el a parlamenti választásokon. Luhanszkban a hivatalban lévő miniszterelnök, Igor Plotnickij nyert. A kétes körülmények között megválasztott jelöltek várhatóan kedden teszik le hivatali esküjüket.

BBC elemzője, David Stern szerint, ha Porosenko elnök elfogadja a biztonsági tanács azon javaslatát, hogy ne adjanak különleges státuszt a két oroszbarát régiónak, azzal csak egy szimbolikus gesztus születik, mert Donyeck és Luhanszk már megalakította a saját kormányát, és megtartotta a választásokat. Porosenko ezért valószínűleg további intézkedéseket foganatosít.

Az elemző hozzáteszi, hogy az ukrán elnök nagy nyomás alatt van, mert döntésével befagyasztja a békefolyamatokat. Porosenko ennek ellenére azt nyilatkozta korábban, hogy nem törölné el a minszki megállapodást, csak kiigazításokat eszközölne rajta. A szerződésváltoztatás az oroszbarát szakadároknak, és Moszkvának sem tetszene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.