Pornósztár külsejű külügyminiszter ne várjon bocsánatkérést?

Mark Textornak, a kormányzó ausztrál Liberális Párt egyik tanácsadójának sikerült keményen kivágnia a biztosítékot Indonéziában. Az ausztrál jegybank és a szövetségi rendőrfőkapitányság honlapját feltörték.

Ausztráliában szerdán feltörték a jegybank és a szövetségi rendőr-főkapitányság, az AFP honlapját is. Csütörtöki jelentések szerint az akció hátterében indonéz hackerek állnak, akik minden valószínűség szerint bosszúból intéztek támadást a két portál ellen miután nemrég kiderült, hogy az ausztrál hírszerzés 2009-ben lehallgatta Susilo Bambang Yudhoyono államfőt, a first ladyt és minisztereket is. A hackerek állítólag nem férhettek hozzá érzékeny információkhoz, Tony Negus ausztrál rendőri szóvivő szerint legalábbis a AFP honlapja belső hálózatokkal soha nem állt kapcsolatban. Hasonló értelmű bejelentést tett a jegybank is.

Égett ausztrál zászló a jakartai nagykövetség előtti tüntetéseken is
Protesters burn an Australian flag during a protest in front of the Australia embassy in Jakarta, November 21, 2013. Australia warned travellers to Indonesia of a planned demonstration at its embassy in Jakarta on Thursday as anger grows over reports Canberra spied on top Indonesians, including the president and his wife. REUTERS/Beawiharta (INDONESIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Indonéziában hatalmas politikai hullámokat vetett Yudhoyono lehallgatásának a híre. Emiatt Jakarta visszahívta az Ausztráliába akkreditált nagykövetét és felfüggesztette a kétoldalú együttműködést és hivatalos bocsánatkérést követelt Canberrától. Ez egyelőre nem hangzott el, a szeptemberi választások után kormányra került Liberális Párt egyik kampánytanácsadójának viszont sikerült még egyszer keményen kivágnia a biztosítékot Jakartában: „Egy olyan alak várja, hogy bocsánatot kérjünk, aki úgy néz ki, mint a hetvenes évekbeli filippínó pornósztár, és olyanok az erkölcsei is” – írta Mark Textor a Twitteren. Hogy Textor kire gondolt, azt nem árulta el, de a megtisztelő cím tulajdonosa minden valószínűség szerint Marty Natalegawa, az indonéz külügyminiszter volt ugyanis az, aki Jakarta részéről bocsánatkérésre szólította fel az ausztrálokat. Textor egyébként több hasonló üzenetre ragadtatta magát a botrány kitörése óta; mivel ezek aligha segítenek elsimítani az ügyet, a tanácsadó megnyilvánulásait Tanya Plibersek ausztrál külügyi szóvivő is bírálta már.

A szövetségi rendőr-főkapitányság és a jegybank elleni támadásért a Guardian Australia szerint egy magányos indonéz hacker vállalta a felelősséget. Ő a Twitteren azt írta, „készen áll a háborúra”, és igaz ami igaz, Indonéziában a kedélyek nem csitulnak: szerdán egy diákvárosban, Yogyakartában ausztrál zászlókat égettek. Szakértők szerint egyébként a diplomáciai feszültség feloldásához nem lesz elég, amit Tony Abbott ausztrál miniszterelnök mondott, vagyis hogy válaszolni fog Yudhoyono neki küldött levelére, az „ésszerű határokon belül” igyekszik megnyugtatni Jakartát, Indonézia ugyanis most biztosítékokat vár, hogy a politikusait soha többé nem hallgatják le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.