Porhintés az amerikai követségeken

Az Egyesült Államok 15 európai nagykövetsége és 40 szövetségi államának kormányzói hivatala kapott fehér poros küldeményeket Texasból. Megfenyegették a bankokat és a New York Timest is.

Az Egyesült  Államok 15 európai nagykövetsége és 40 szövetségi államának kormányzói hivatala kapott fehér poros küldeményeket postán – közölte a washingtoni külügyminisztérium és a Szövetségi  Nyomozó Iroda (FBI).

A gyanús, fehér poros borítékok – amelyeket decemberben postáztak a diplomáciai képviseleteknek és a kormányzói hivataloknak – ártalmatlannak bizonyultak, a tesztek negatív eredménnyel jártak.  Az FBI bejelentése szerint a küldemények mindegyikét Texasból adták fel.

Fehér poros borítékot címeztek Európában az amerikai nagykövetségekre Berlinbe, Bernbe, Brüsszelbe, Bukarestbe, Koppenhágába, Dublinba, továbbá Hágába, Luxembourgba, Madridba, Oslóba, Párizsba, valamint Rigába, Rómába, Stockholmba és Tallinnba.

Mint Robert Wood külügyi szóvivő elmondta, a levelek miatt átmenetileg bezárták az olaszországi és a romániai nagykövetség  konzuli szekcióját.

Októberben Amerikában hasonló gyanús küldeményeket kapott a Chase bank több irodája, két további pénzintézet, valamint a New York Times napilap. A bankoknak küldött fenyegető levelekhez csatolt  szöveg szerint „eljött a visszafizetés ideje”.

Az Egyesült Államokban a 2001-es terrortámadások óta több sajtóorgánum és kongresszusi képviselő is kapott anthrax-tartalmú  levelet, ami miatt öten meghaltak.

Ma hamisnak bizonyult bombariadót rendeltek el a  madridi amerikai nagykövetségnél, miután a külképviselet épülete  előtt egy gyanús csomagot találtak. A csomagban levő fehér porról kiderült, hogy liszt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.